IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Системата за електронно гласуване ще е готова за следващите парламентарни избори

Вече е разработено техническо задание, което трябва да бъде прието, коментира министър Божидар Божанов

12:36 | 08.01.22 г. 5
Автор - снимка
Създател
<div>
	<em>Снимка: Боби Тошев/БГНЕС</em></div>
<div>
	&nbsp;</div>
Снимка: Боби Тошев/БГНЕС
 

Министерството на електронното управление ще осигури системата за електронно гласуване. Вече е разработено техническо задание, което трябва да бъде прието съвмесно с Централната избирателна комисия, коментира министър Божидар Божанов в ефира на Нова телевизия. Той уточни, че системата няма да е готова за местните избори през 2023 г., но ще е налична за следващите редовни парламентарни избори.

По думите на министъра личните карти с чип е трябвало да се появят отдавна, като процедура за тях е започвана през 2015 г., а след това и през 2018 г. Засега тя е „забила“ в Съда в Люксембург.

Според Божанов целта е личната карта да бъде и здравна. Тя ще разполага с чип, а това може да промени фиктивните хоспитализации. Същевременно ходът е важен, защото Европейската комисия изисква всички документи да имат носител на информация, както при паспортите.

Ако държавата изиска личната карта да бъде сменена, това ще е за нейна сметка, коментира още Божанов. Това, че ще разполага с чип, не означава, че личната карта ще замени международния паспорт, тъй като той се изисква за държави извън Европейския съюз, т.е. все още е необходим.

Идеята на министъра е да няма хартиени документи, било то с печат или с подпис. Както Божанов е споделял и по-рано, се планира въвеждането на електронна идентификация, която предполага, че гражданите ще могат да завяват услуги онлайн, като за целта няма да им е нужен електронен подпис. Идеята е например с телефон да може да се влезе в някоя система, за да се заяви конкретна услуга.

„Ще се въвежда поетапно. При телефоните ще бъде най-бързо - планирали сме го до шест месеца. С личните карти - малко след това. С пощите реформата ще е малко по-дълго време, вероятно - догодина”, коментира министърът. 

След като в първата си седмица на поста Божанов заяви, че иска да премахне синия талон, сега той твърди, че до месец и половина с МВР ще изготвят измененията за отмяната му. Ще отпадне и трудовата книжка, но това повдига някои по-специфични въпроси, ето защо ще отнеме повече време.

Въпреки дигитализацията гишетата няма да изчезнат. Те ще бъдат достъпни за всички, които нямат възможност да ползват онлайн услуги.

Планират се съкращения в администрацията, но причина за това няма да бъдат електронните услуги, коментира още Божанов. Тяхната цел ще е да оптимизират работата на администрацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 5 rate down comment 1
bgMan
преди 2 години
Проблема му е, че е ГЕРБ-аджия и затова ще мрънка докато Баце му е принуден да ходи на разпити и да се вози в Шкода вместо в джипката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 3
khao
преди 2 години
проблема му е, че е мрънкач! :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 2
khao
преди 2 години
проблема му е, че е мрънкач! :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 3
alex8712
преди 2 години
Къде е проблемът? Ако имаш частна здравна застраховка от ЕС това няма отношение към личната ти карта; ако си с обществена здравна застраховка от ЕС имаш европейска здравна карта от съответната държава? Така е и в момента - български международен паспорт с чип, чуждестранна европейска здравна карта с чип.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 4
redcretin
преди 2 години
Няма грам мозък зад тия предложения, та човек може да има лична карта от една държава - и здравна осигуровка в друга, типично е в ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още