IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Не е имало изтичане на лични данни от регистър БУЛСТАТ

Планират се законодателни промени, за да се подобри системата, обявиха министрите на правосъдието и електронното управление

17:13 | 08.01.22 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Благой Кирилов/БГНЕС</em></p>

Снимка: Благой Кирилов/БГНЕС

Не е имало и няма изтичане на лични данни от регистър БУЛСТАТ. Това обявиха на извънредна съвместна пресконференция министърът на правосъдието Надежда Йорданова и министърът на електронното управление Божидар Божанов, предава БГНЕС.

„Към настоящия момент в регистър БУЛСТАТ са видими постоянните адреси на самоосигуряващите се лица и това е в изпълнение на закона, който действа от 2005 г.“, коментира Йорданова.

По думите ѝ е направен анализ и е преценено, че това не е добро решение, ето защо „в спешен порядък“ се планират законодателни промени.

Пресконференцията беше свикана заради по-ранна информация, че на 4 януари се е появил проблем – Единните граждански номера, които служат като БУЛСТАТ на хората със свободни професии, са преоформени в нови деветцифрени кодове. По думите на министъра на правосъдието упражняващи свободни професии в България са над 300 000 души.

Божидар Божанов също подчерта, че както от правна, така и от техническа гледна точка, не е имало теч на лична информация, нито има риск от такъв. Системата работи в съответствие със закона и спазва добрите практики за информационна сигурност, уточни той.

Въпреки това системата подлежи на подобряване, коментира той, визирайки подготвяните законодателни промени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
Зайо Байо
преди 2 години
Не е имало изтичане, те просто си седят в интернет!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
redcretin
преди 2 години
Ето как черното стана бяло ... *** вервай на министри от новото добрутро сега :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още