Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Тиери Бретон: ЕС ще трябва да инвестира 550 млрд. евро в АЕЦ

В ЕС има разногласия дали ядрената енергия е зелена

   1| 2    
0
 
6
 
17
data до: Стоян Петров
преди 4 месеца
Много искали да имат собствена разработка на ядрен реактор . За това било това голямото натискане за създаването на РБКМ и за съжаление опитът им завърши трагично . Но и не трябва да са отрича факта че в момента имат единственият търговски реактор на бързи неутрони с охлаждане от натрии в Белоярската АЕЦ . И най-голям голям опит с тоя тип реактори за който се твърди, че са бъдещето на атомната енергетика .
2
 
2
 
16
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Вярно, че малко позасилвам нещата, но да сложиш графитни пръти в ядрен реактор, след като си наясно че над определена температора гърмят по-добре от динамит, не мога да проумея. Затова Чернобил облъчи половината територия на земята. Тези във Фокушима, въпреки че ги заля водата и изключиха помпите за охлаждане, само се стопиха.
1
 
6
 
15
data до: Стоян Петров
преди 4 месеца
Е не е коректно - всички блокове който работят в ЕС и са произведени от руснаците си работят без големи проблеми . Факт че всичките са дълбоко модернизирани
0
 
6
 
14
data до: mrynmryn
преди 4 месеца
Анти ядреното лоби е доста по силно - Германия, Австрия, Гърция, Италия, Испания, Португалия , а срещу тях са Франция и общо взето страните от източна Европа
6
 
3
 
13
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
росатом използва неквалифициран и нископлатен персонал. Сигурността е последна грижа на компанията и затова проектите и тяхното изпълнение са сравнително евтини. Какво точно очаквате от проектанти и заварчици с 1000 евро заплата, както е на Аккую? Единствената европейска страна в която ги допусна личният приятел на путин е орбан в унгария(Пакш). Но фактически тя не се строи, защото осма година не е направено почти нищо. Турция трудно може да се нарече европейска държава. Така, ако ви се играе атомна руска рулетка, наемете росатом.
0
 
7
 
12
data до: Стоян Петров
преди 4 месеца
Причините за затварянето на ВВЕР-440 са политически , а фактите който си изложил са верни
0
 
5
 
11
mrynmryn до: data
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Преди доста години бяха поканили някакъв на ръководен пост от АЕЦ и го питаха защо са ги затворили, той каза, че не е заради вида на реакторите, а заради липсата на автоматични защити. Та той беше убеден, че персоналът е достатъчно грамотен, за да може да се справи и без тия защити, но от ЕС не били. В тоя ред на мисли - не е до вида на реакторите. Аз лично съм за ядрената енергетика и според мен нямаме нужда от нов аец, но можем да си направим нов блок, за бъдеще (future-proof). Според мен сега натискат германците и австрийците, докато от другата страна е Франция. В същия момент обаче Германия още има централни на въглища (при това най-мизерния сорт) и трови околните държави.
4
 
3
 
10
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Между другото, условието за затваряне на малките реактори бе поставено от Гърция и Австрия. Ако не бе договорено, нямаше да има преговори за влизане в ЕС. Нещо като Македония в момента, която спираме защото не можем да разделим един "обикновен курварин", като Гоце Делчев. А че ползите от влизането са много по-големи от щетите които понесохме, разбира всеки непредубеден и неплатен читател.
2
 
6
 
9
data до: дядя Вова
преди 4 месеца
Фалира ли - едва ли . По скоро ги се занимават само с поддръжка поради простичкият факт , че западните правителства спряха да инвестират в технологията след Чернобил . А наясно ли си че прословутият ВВЕР е патент на Уестингхаус ? И че единственият руски търговски реактор е злополучният РБКМ от Чернобил ?
2
 
4
 
8
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Вчера постнах съобщението за въвеждането вексплоатация на малък модулен ректор в Китай. Технологията е четвърто поколение и даже китайците изпревариха прехваленият росатом(Вова, вятър те вее на бял кон качен) с цяла обиколка: "В новом реакторе в качестве охлаждающей среды применяется не вода, а гелий. Нужно понимать, что физический предел нагревания воды в активной зоне не превышает пятисот градусов Цельсия, использование же гелия повышает температурный потолок до восьмисот градусов, то есть налицо как минимум полуторное повышение мощности. Новый температурный коридор потребует разработки, практической обкатки и массового внедрения турбин нового типа с более высокими характеристиками прочности, но одновременно с повышенным коэффициентом полезного действия. То есть прорыв в одном направлении по цепочке тянет за собой целые секторы наукоемкой промышленности."