IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тиери Бретон: ЕС ще трябва да инвестира 550 млрд. евро в АЕЦ

В ЕС има разногласия дали ядрената енергия е зелена

10:40 | 09.01.22 г. 17
<p>
	<em>Атомната електроцентрала Nogent, управлявана от Electricite de France SA (EDF), в Ножан-сюр-Сен, Франция. Снимка: Cyril Marcilhacy/Bloomberg</em></p>

Атомната електроцентрала Nogent, управлявана от Electricite de France SA (EDF), в Ножан-сюр-Сен, Франция. Снимка: Cyril Marcilhacy/Bloomberg

Европейският съюз (ЕС) ще трябва да инвестира 500 млрд. евро в атомни електроцентрали от ново поколение от сега до 2050 г., каза заяви комисарят по вътрешния пазар Тиери Бретон пред вестник „Журнал дьо диманш”.

„Само съществуващите ядрени централи ще се нуждаят от 50 млрд. евро инвестиции до 2030 г. А тези от ново поколение ще се нуждаят от 500 милиарда“, каза той, цитиран от АФП. 

Бретон също така твърди, че планът на ЕС за категоризирането на ядрената енергия и природния газ като „зелени“ източници за инвестиции е жизненоважна стъпка към привличането на този капитал.

ЕС се консултира с държавите-членки по тази стъпка, но има вътрешни разногласия дали тези източници на енергия да се квалифицират като трайни опции. Франция оглави тенденцията за признаването на ядрената енергия като „зелена”, въпреки силната съпротива от Австрия и скептицизма на Германия, която е в процес на затваряне на всички свои атомни централи.

Европейската комисия "смята, че природният газ и ядрената енергия играят роля като средство за улесняване на прехода към бъдеще, базирано предимно на възобновяеми източници".

В момента ядрената енергия осигурява 26% от енергетиката на общността, но Бретон изчисли, че до 2050 г. делът й ще бъде намалено до около 15%. Предложението на ЕС също посочва, че за ядрената енергетика трябва да се въведат подходящи мерки за управление и съхранение на радиоактивни отпадъци, съобщи БГНЕС.

В предложението се призовава изграждането на нови АЕЦ да стане с разрешителни, дадени преди 2045 г., докато работата за разширяване на функционирането на съществуващите централи ще трябва да бъде разрешена преди 2040 г. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

7
rate up comment 5 rate down comment 2
дядя Вова
преди 2 години
Арева и Уестингхаус на практика са фалирали. Ако някой още не е в час. Росатом се радва на перфектно финансово здраве.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 2
data
преди 2 години
Между другото във Финландия работи АЕЦ Ловииса с 2 реактора ВВЕР 440 - същите който ние затворихме в Козлодуй .Удължен е експлоатационният живот и на двата енергоблока на централата. Например, през 2018 г. Фортум обяви, че благодарение на съвместната работа с британския Ролс Райс който доставя оборудване за осигуряване на безопасността на атомните електроцентрали, датите на затваряне на енергоблоковете са изместени съответно към 2027 и 2030 г. Фортум обяви намерението си отново да удължи експлоатационния живот на АЕЦ Ловииса съответно до 2047 и 2050 г., се казва в изявление на еколозите. Те са уверени, че промяната в експлоатационния живот със 70 години спрямо проектните 30 години представлява сериозна заплаха за сигурността на целия регион на Балтийско море.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 0
data
преди 2 години
Olkiluoto е във Финладия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 1
Biso
преди 2 години
Като си спомня, как Сименс и АРЕВА строят един реактор в Норвегия и пусковия срок изостава с повече от десет години, тези 550 милиарда ще станат трилион и половина и след 50 години ще е постигнато половината от първоначалната цел. Проекта на Сименс и АРЕВА е трябвало да завърши през 2009 година, сега говорят за пускане в експлоатация през март 2022. :) Construction of Olkiluoto 3 began in 2005. Completion of the reactor was originally scheduled for 2009, but the project has had various delays and setbacks. Напомням и как новото летище в Берлин изоставаше с пусковия срок повече от 7 години. С други думи, нямаме капацитет за такива проекти. ИМХО Да, може да поканим китайци и руснаци да строят тези атомни централи. Виж, фабриката на Тесла до Берлин я построиха в срок, но това е частен проект. А за тези реактори ще направим няколко министерства, подминистерства и комисии и т.н. и т.н..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 1
evlogi
преди 2 години
Той нищо радикално даже не предлага, 500 млрд за 30 години не са кой знае какво,това са всичко на всичко стотина гигавата мощности и ще доведе,както пише до намаляването на дела на ядрената енергия от 26% сега на 15% през 2050..Просто здрав разум, за да се поддържа разумно ниво на диверсификация и стабилност в системата .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 4
ing5rov
преди 2 години
ше го наГретят и тоя ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 3
evlogi
преди 2 години
Рядък проблясък на здрав разум в ЕК.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още