IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС планира закон за спиране на насилието над деца в технологичните платформи

Откриването и премахването на детски порнографски материали трябва да стане "автоматичен рефлекс" за доставчиците на интернет, казва еврокомисарят Илва Йохансон

10:25 | 10.01.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Европейската комисия възнамерява да подобри значително защитата на непълнолетните в интернет в бъдеще.

„Сексуалната злоупотреба с деца в интернет се увеличава. Има данни, че насилието става все по-екстремно. През следващите месеци ще предложа законодателство, което ще задължи компаниите да разпознават, докладват и отстраняват сексуалните посегателства срещу деца", заяви пред WELT AM SONNTAG еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон. „Тогава доброволното докладване вече няма да е достатъчно“, казва тя.

Според нея това задължение ще засегне най-вече големите интернет компании, които досега са предоставяли 99% от уведомленията. „Само компанията Meta (Facebook) е отговорна за 95 процента от тях“.

Досега доставчиците на интернет и на социални мрежи имат право да решават дали и как да предприемат действия срещу сексуални посегателства в интернет. Правното основание за това е регламент на ЕС. Въпреки това ЕК счита, че е необходимо да се предприемат спешни действия за по-ефективно ограничаване на насилието над деца.

„По време на пандемията, когато повече извършители бяха изолирани вкъщи, търсенето на материали, изобразяващи сексуално насилие над деца, се увеличи в някои държави членки на ЕС с цели 25%“, казва комисар Йохансон.

Откриването и премахването на детски порнографски материали трябва да стане „автоматичен рефлекс“ за доставчиците на интернет в бъдеще, настоява шведският политик от Социалдемократическата партия. „Трябва да създадем среда, в която големи и малки компании да разбират задълженията си по отношение на сексуалното насилие над деца“.

Йохансон изтъкна, че през 2020 г. доставчиците на интернет и социалните мрежи са докладвали за 22 милиона случая на сексуално насилие над деца. Но това е само малка част от действителните престъпления.

Разбира се, продължава Йохансон, защитата на данните и криптирането са важни. „Но фокусът трябва да бъде преди всичко върху защитата на децата. Става дума за защита на правото им на физическа неприкосновеност, на безопасност онлайн и на неприкосновеност на личния живот“. Сексуалното насилие над деца в интернет твърде често води до "множество травми" за пострадалите, казва тя.

Борбата с малтретирането на малолетни и непълнолетни трябва да бъде координирана в цяла Европа и в световен мащаб, твърди още Йохансон. „Виждам огромна нужда от специален център на ЕС за предотвратяване и борба със сексуалното насилие над деца". Такъв център ще позволи постоянно подобряване на превенцията и наказателното преследване, както и на подкрепата за жертвите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още