IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Италия въвежда „суперзеления сертификат“ за почти всички дейности

Междувременно в Чехия през уикенда хиляди хора излязоха на протести срещу наложените от предишното правителство противовирусни мерки

09:43 | 10.01.22 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Мобилна станция за тестване в Италия. <em>Снимка:&nbsp;EPA/LUCA ZENNARO</em></p>

Мобилна станция за тестване в Италия. Снимка: EPA/LUCA ZENNARO

Италия въвежда от днес до края на извънредното положение, което засега би трябвало да приключи на 31 март, суперзеленият сертификат (удостоверението за ваксинирани срещу коронавируса и за преболедували COVID-19, но не и за тестващите се с PCR тест или антигенен тест). Той ще бъде задължителен за почти всички дейности в италианското публично пространство.

Според списка, цитиран и от БТА, той ще се използва за хотели и други места за настаняване, за тържества след религиозни или граждански церемонии, за изложения, за конгресни центрове, за зоните на открито на ресторантите, за лифтовете, за басейните, спортните зали, за колективните спортове, за спа центровете, за културните центрове, за социалните центрове, за развлекателните дейности на открито.

От днес суперзеленият сертификат в Италия ще се изисква за самолети, влакове и фериботи, както и за градския транспорт. Тази разпоредба, касаеща вътрешния транспорт, породи безпокойството на жителите на малките италиански острови, за които фериботите и самолетите са единствената връзка с континенталната част на страната. След отправено писмо до премиера Марио Драги от Асоциацията на общините от малките острови, правителството реши, че може да има изключение от правилото. За пътуване от и за малките острови ще е валиден и обикновен зелен сертификат, издаван след писиар или антигенен тест за коронавируса, но ако целта на пътуването е по здравни причини или обучение.

Пак от днес започва записването за поставяне на трета доза от ваксините за тийнейджърите от възрастовата група 12-15 години.

Междувременно в Чехия през уикенда хиляди хора излязоха на протести срещу наложените от предишното правителство противовирусни мерки, предаде DPA.

Вчера около 4000 души протестираха срещу задължителната ваксинация срещу Covid. Те издигнаха плакати с надписи "Не сме опитни зайчета" и "Искаме диалог". В събота около 2000 души се събраха на демонстрация във втория по големина град Бърно.

Предишното правителство на мултимилиардера Андрей Бабиш реши да направи ваксинацията задължителна за всички хора над 60 години и за някои професионални общности. Мярката трябва да влезе в сила през март.  Новото либерално-консервативно правителство на премиера Петър Фиала все още не е решило дали ще се придържа към тази политика.

Ваксинирани срещу Covid са 62,4 процента от чехите, а малко под една четвърт от населението имат бустерна доза.

От 1 февруари пък Гърция намалява срока на валидност на сертификатите за гражданите без трета доза ваксина в Гърция, съобщава телевизия Sky, цитирана от БТА. Срокът за валидност на сертификата за хората без трета доза става седем месеца.
От началото на следващия месец всеки, който не си е направил бустерна доза, ще бъде смятан за неваксиниран. 

Министърът на здравеопазването Танос Плеврис е заявил, че новата мярка за ограничаване на разпространението на Covid-19 засяга 500 хиляди граждани.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 1
aldy
преди 2 години
Измамените камилчета. Хем надупчени, хем с маски, с ПъЦъРъ тестове и карантини, хем им ги стерилизират като консерви. А някои направо ги пращат в землянката. И всичкото това за тяхното здраве и живот. В смисъл, да не се мъчат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 1
ing5rov
преди 2 години
не уточняват коя поред бустерна ... щото третата вече май не е актуална ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 2
Пишман Investor
преди 2 години
"От началото на следващия месец всеки, който не си е направил бустерна доза, ще бъде смятан за неваксиниран. ":D:D:D:D:D:D:D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Не е лошо да се запознаеш със значението на думите, преди да се излагаш като кифладжия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 2
melon
преди 2 години
Не, това не е фашизъм.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
melon
преди 2 години
Не, това не е фашизъм.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още