IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай увеличава подкрепата за държавните строителни компании

Изчисленията на Bloomberg показват, че само през тази седмица китайските сторители трябва да изплатят 1,42 млрд. долара по облигации

10:54 | 10.01.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Появяват се все по-ясни сигнали и доказателства, че Китай насърчава държавните строителни компании да се борят за по-голям пазарен дял в битка със своите частни конкуренти, за да ограничи вълната от несъстоятелност в сектора, засегнат от дългова криза, пише Bloomberg.

Властите в провинция Гуандун стимулират провеждането на срещи между затруднени във финансово отношение строителни фирми и държавни предприятия, за да насърчат сливанията и придобиванията, съобщава китайската агенция Cailian. 

В същото време наближава крайният срок за гласуването на облигационерите на плана на China Evergrande Group за отлагане на опцията за предсрочно погасяване на една от нейните облигации, деноминирани в юани. Онлайн срещата, проведена от звеното на компанията Hengda Real Estate, трябва да приключи по-късно в понеделник.

Изчисленията на Bloomberg показват, че само през тази седмица китайските сторители трябва да изплатят 1,42 млрд. долара по облигации.

Разработчикът на енергийно ефективни проекти за недвижими имоти Modern Land се сблъсква с призивите на кредиторите за предсрочно погасяване на дълга, тъй като инвеститорите в изправените пред фалит фирми за недвижими имоти в страната стават все по-нетърпеливи. Компанията, която просрочи плащането на лихвите по емисия зелени облигации на стойност 250 млн. долара през октомври, е получила исканията за извършване на плащане от някои притежатели на своите общо 1,35 млрд. офшорни ценни книжа. Акциите на Modern Land поевтиняха с 39% към обяд на борсата в Хонконг, след като компанията възобнови търговията след спиране за период от близо три месеца.

китай китай

Новите спадове от миналата седмица при високодоходните доларови облигации на китайските строители сигнализират, че дъното може да не е достигнато все още, „освен ако в близко бъдеще не бъдат въведени значителни мерки за облекчаване, насочени към сектора“, изтъква американската банка Goldman Sachs.

По-силните строителни дружества с по-стабилни финансови основи и проактивно финансово управление са в по-добра позиция да осигурят рефинансиране на фона на помрачените настроения и повишения риск от фалити в индустрията, посочва S&P Global Ratings. Рискът от неизпълнение вероятно ще ескалира през първото тримесечие особено ако изискванията на политиката не бъдат облекчени.

В петък (7 януари) Китай призова банките да увеличат кредитирането на недвижими имоти през първото тримесечие и облекчи основното ограничение на дълга за предприемачите - знак, че властите стават все по-загрижени за ликвидната криза в сектора. В досега недекларираните насоки за периода, издадени миналия месец, регулаторите призовават банките да увеличат кредитирането за строителните компании. В същото време заемите от големи фирми за недвижими имоти, използвани за финансиране на сливания и придобивания, вече няма да се отчитат към показателите, свързани с правилата на „трите червени линии“, които ограничават дълга.

Shimao Group Holdings, поредната жертва на финансовата криза в сектора, претърпя най-големия спад в цената на облигациите си в четвъртък (6 януари), след като кредитор заяви, че едно от звената на предприемача не е изплатило местен заем. Подразделението не е платило 645 млн. юана (101 млн. долара) от общо 792 млн. юана, дължими до 25 декември, според известие, изпратено до инвеститорите от China Credit Trust Co.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още