IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европа се страхува за себе си при тежки санкции срещу Русия

Евентуални строги ограничения може да повлияят на икономиката на ЕС, най-вече по отношение на газа

15:36 | 10.01.22 г. 16
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Притесненията сред някои големи европейски държави за икономически последици увеличават риска от това европейските съюзници да се отделят от САЩ по отношение на санкциите срещу Русия в случай на инвазия в Украйна. Това предупреждават запознати пред Bloomberg.

Западът е обединен в желанието си да предотврати война с наближаването на нов кръг от преговори тази седмица с Русия, предупреждавайки за огромни санкции. Сред обсъжданите мерки са ограничение на износа, ограничаване на достъпа на Москва до технологии и дори изключване от световната система за финансови плащания.

Но макар водещите западноевропейски държави в Европейския съюз да остават верни на принципа за твърд отговор, то някои също така вече са изразили пред Вашингтон притесненията си за евентуални щети по собствените им икономики, посочват запознатите.

Европейските държави също така се притесняват, че Русия най-вероятно ще отвърне на мерките и то през доставките на газ за континента, които и без това са ограничени и на високи цени. Тревогите са от особено значение, най-вече като се има предвид, че по-голяма част от решенията на ЕС трябва да бъдат договорени единодушно от 27-те страни членки – група с различни виждания спрямо Русия.

САЩ водят преговори с различни европейски страни преди преговорите с Москва, включително Франция, Германия, Великобритания и Италия, както и с източноевропейски партньори.

Изготвянето на общо изявление по някои от разглежданите специфични мерки може да се окаже трудно, посочват източниците. Различията само подчертават предизвикателството, пред което са изправени САЩ и съюзниците им в опита си да окажат натиск върху руския президент Владимир Путин.

Сред обсъжданите възможности за санкции срещу Русия е изключването ѝ от международната платежна система Swift, ограничаване на възможностите за обмяна на валута на руските банки и налагане на контрол върху износа на напреднали технологии, прилагани при авиацията, полупроводниците и други компоненти. Включително може да се стигне и до свиване на износа на компютри и друга потребителска техника в някой от по-крайните варианти.

В някои случаи ограниченията срещу Русия може да се окажат толкова строги, колкото тези срещу страни като Куба, Иран, Северна Корея и Сирия, които до голяма степен са изключени от световната търговия и финанси, посочва друг източник, също запознат с въпроса.

Според бивш американски държавен представител с връзки в настоящата администрация повод за притеснение е това до каква степен Германия, където наскоро бе завършен проектът „Северен поток 2“ за връзка с Русия, ще участва при прилагане на санкции. Скорошното оттегляне от канцлерския пост на Ангела Меркел след 16 години управление също така лишава блока от лидер, който да може едновременно да навигира страните от ЕС и да е ангажиран директно с Путин, отбелязва бившият държавен представител.

„Координираме нашия подход отблизо с трансатлантически и други мислещи като нас партньори“, коментира по-рано в неделя европейският представител по външна политика и сигурност Жозеп Борел. „Няма сигурност в Европа без сигурността на Украйна“, допълни той в блог публикация.

Представители от Русия и САЩ се намират в Женева за преговори, като предстои и среща на ниво НАТО-Русия тази седмица, плюс към това и разговори във Виена в рамките на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа.

За момента американските представители залагат за постигането на обща позиция с Москва на теми като оръжейния контрол и по-добра комуникация между армиите на двете държави, посочват запознати.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още