IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Български деривати ще се търгуват на фондовата борса в Атина

Двата оператора са сключили споразумение за въвеждането на фючърси върху избрани акции, търгувани на БФБ, и върху основния индекс SOFIX

12:19 | 10.01.22 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БФБ</em></p>

Снимка: БФБ

Българската фондова борса (БФБ) и групата на Атинската фондова борса (ATHEX Group) са подписали рамково споразумение за допускане до търговия, клиринг и сетълмент на български деривати.

Обхватът на споразумението включва въвеждането на фючърси върху избрани акции, търгувани на БФБ, и фючърси върху основния индекс на Борсата – SOFIX, съобщават от БФБ.

Плановете са продуктите да се търгуват на пазара на деривати на Атинската фондова борса, а клирингът да бъде предоставен от ATHEXClear в съответствие с изискванията на EMIR и законодателството на Европейския съюз (ЕС). Еврото ще бъде валутата както за търговия, така и за клиринг на инструментите.

„Дериватите са липсващото звено в инвестиционната верига на българския капиталов пазар. Инвеститорите могат да ги използват, за да хеджират риска на портфейла или да спекулират върху движението на пазара с потенциално високи нива на доходност. Те са отличен финансов инструмент както за индивидуални, така и за институционални инвеститори. Работим интензивно с ATHEX Group за пускането на българските деривати, както е планирано за второто тримесечие на годината”, коментира Маню Моравенов, главен изпълнителен директор на БФБ.

„Радваме се да приветстваме новите български продукти на пазара на деривати на ATHEX и смятаме, че това е първата стъпка от по-нататъшното сътрудничество с БФБ в полза както на пазарите, така и на участниците“, допълва и Сократес Лазаридис, главен изпълнителен директор на ATHEX Group.

През следващите месеци екипи от двете борси ще внедрят проекта с различни фази, свързани с дизайна на продукти и бизнес модела, промоционални и маркетинг дейности, внедряване на инфраструктура, обучения и тестове.

Свързани компании:

Българска фондова борса АД /БФБ/(BSE)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още