IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Криптовалутите и хибридната работа движат пазара на луксозни имоти през 2022 г.

Данъчните съображения продължават да ръководят решенията за покупка на луксозен имот

18:05 | 10.01.22 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Единственото нещо, което може да забави световния пазар на луксозни имоти през 2022 г., е алчността. „Невъзможно е да се подцени имот в тази среда“, казва Брадли Нелсън, главен маркетинг директор на компанията Sotheby’s International Realty, която публикува своя доклад за перспективите пред световния пазар на луксозни имоти в понеделник.

Мощна комбинация от невероятни бонуси, ускоряване на трансферите на богатство между поколенията, ниски лихвени проценти и призракът на инфлацията „прави инвестирането в конкретен дълготраен актив като недвижими имоти привлекателен за мнозина, тъй като те балансират портфейлите си“, казва Нелсън, цитиран от Bloomberg.

Средата е такава, че без значение на колко ниска цена е обявен даден имот, търсенето и конкуренцията ще вдигнат цената му до върха на пазара, смята още той.

„Посредничихме за кооперативна продажба в Ню Йорк“, казва Нелсън. „Цената беше 40 млн. долара и имаше множество милиардери, които се интересуваха от сделката“, продължава той. „Пазарът е жив, дишащ организъм и ще ви даде обратна връзка, когато се появи свеж, желан инвентар.

Обратно, Нелсън предупреждава, че твърде амбициозните цени няма да бъдат възнаградени.

„Със сигурност е възможно да се надцени един имот“, казва той, като дава за пример пазара в Лос Анджелис, където множество собственици намалиха цените на къщите си за продажба с над 50 млн. долара.

Докладът установява, че тенденциите, започнали през 2021 г. – охлаждане на търсенето в предградията, ускоряване на цените в крайградските райони и възраждане на обема на продажбите в градските центрове, ще продължат и през тази година.

„Виждаме, че крайградските пазари се връщат към нормалност“, казва Нелсън. „Сега пазарът се задвижва от онези традиционни житейски събития, които подхранват предградията от поколения“, допълва той.

Вместо това търсенето се измества по-далеч, тъй като купувачите, които трябва да пътуват само няколко дни седмично, търсят повече земя. „Пазарът на недвижими имоти сега се управлява от хибридната работа и отдалечената работа“, обобщава той.

Докладът на Sotheby's цитира брокер от долината на р. Хъдсън северно от Ню Йорк, който казва, че хората, които искат да похарчат между 600 хил. и 700 хил. долара, „се считат за добър купувач“, но сега това обозначение е изместено до „диапазон от 1,5 млн. до 2,5 млн. долара“.

Данъчните съображения продължават да ръководят решенията за покупка на луксозен имот. Най-големите инвестиции продължават да са в данъчните убежища, посочва се в доклада.

Липсата на щатски данък върху доходите в Тексас и Флорида например подкрепя луксозните пазари на тези щати да запазят блясъка си, казва Нелсън. Същевременно увеличението на данъците в много от щатите в САЩ, както и в страни като Оман, Ирландия и Канада, които току-що въведоха 1% данък върху стойността на жилища на чуждестранни, неканадски собственици, биха могли да повлияят неблагоприятно на цените на луксозните имоти.

Нелсън посочва, че най-голямото въздействие върху луксозните недвижими имоти постепенно ще стане очевидно през следващите пет години и това са трансакциите с криптовалута, които нарастват по експоненциален начин.

„Ако създаването на богатство движи пазара, а криптовалутата движи създаването на богатство, тогава мисля, че ще има повишено търсене на този вид плащания, за разлика от парите в брой“, коментира той.

Какво би могло да забави катастрофата на луксозните жилища? Липсата на предлагане. „Какво прекрасно време да бъдеш предприемач в сектора на имотите“, коментира още Нелсън.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
khao
преди 2 години
днес статите са Топа на топа !!! ...и аз се чудех кво да правя с тоя хоум офис, да си остана ли в Младост у панелката :D ... или да купя некой от имотите на Шиши в Бояна... Лошото е че докато го измисля, оня разпродаде! ... сега ще треба да пазаря Росенец дева!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още