IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерт: Мораториумът върху цените е противоконституционен и трябва да се отмени

Решенията на КЕВР подлежат на съдебен контрол, не на парламентарен, посочи Славчо Нейков, председател на Института за енергиен мениджмънт

17:49 | 10.01.22 г. 5
Експерт: Мораториумът върху цените е противоконституционен и трябва да се отмени

Причината според него е, че са „изпуснати потребителите на природен газ и сега правителството е поставено в положение да се чуди как да ги вмести“. „Натрупват се увеличения, които не се отразяват сега в цените, но ще бъдат отразени отведнъж”, смята Нейков.

По думите му мораториумът е много голяма грешка, която може да бъде поправена с незабавната му отмяна и връщане към пазарните механизми.

Енергийният експерт припомни, че през октомври 2021 година излезе решение на Конституционния съд, в което се казва, че парламентът не може със свое решение да ограничава  дейността на органи, които са оправомощени за съответната дейност със закон, какъвто е и случаят с Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

Нейков потвърди, че има и изрични текстове в Закона за енергетиката, където този тип поведение на парламента е укоримо от законова гледна точка.

„Решенията на КЕВР  подлежат на съдебен контрол, не на парламентарен”, посочи председателят на ръководството на Института за енергиен мениджмънт.

Славчо Нейков предостави на водещия на предаването Делян Петришки запечатан плик с името на новия председател на КЕВР.

„Това е моето предположение кой ще бъде новият председател на КЕВР. През 2015 година направих предположение пред две медии като дадох в запечатан плик името на Иван Иванов и познах. Сега Ви давам в запечатан плик с молба да го отворите, след като приключи процедурата”, каза той.

Нейков изрази надежда критериите за избор да бъдат завишени и да се разшири кръгът на тези, които имат право да номинират кандидати за регулатора,  защото сега това са само депутати и парламентарни групи.

Защо не беше актуализиран съставът на КЕВР? Как ще се отрази на цените отмяната на мораториума? Още за това какво е състоянието на енергетиката и какво става с независимостта на институциите вижте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „В развитие” може да видите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
Моабет да става
преди 2 години
Нали затова почвам с: "Не се научиха някой хора". Разбирам търсят се нови лица и млади юпита, но все на някой трябваше да му текне. Не вярвам всички да са новобранци в парламента. Все имат и някой по-опитен. А пък от по-старите партии също можеха да ги посъветват. Да не се излагаме... пред чужденците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 2
evlogi
преди 2 години
Е и, приеха ли такъв закон Кирчовците?Или направиха ли промяна?Не.Ако приемат промени в сегашният, да, но докато не са това е положението.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 1
evlogi
преди 2 години
Той Кирчо не е свикнал да обръща внимание на дреболии като Конституцията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 0
Моабет да става
преди 2 години
Абе не се научиха някой хора. "Енергийният експерт припомни, че през октомври 2021 година излезе решение на Конституционния съд, в което се казва, че парламентът не може със свое решение да ограничава дейността на органи, които са оправомощени за съответната дейност със закон, какъвто е и случаят с Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР)." Разбира се че може. Такава решение се нарича закон и приемайки нов или променяйки старият парламента може да промени както намери за добре действията на комисията (КЕВР). Дори може да се премахне тази комисия и да се създаде нов орган например "съвет", "комитет", "надзор", "обществен контрол" и какво ли още не. В този нов орган може да се назначат нови хора които да изпълняват политиката на новите управляващи. Както старият орган изпълняваше политиката на старите. Спомням си на времето Орбан поиска от банките да подпомогнат получателите на кредити като намалят лихвите. Банкерите вкупом ревнаха - това е незаконно! И Орбан каза добре като искате законно партията ще внесе законопроект за ограничаване на лихвите по заемите за определени случаи. Банките тогава заплашиха че ще се изнесат от Унгария. Орбан обаче си внесе закона и всичко си стана законно. Не съм чул някоя банка след това да се е изнесла или фалирала. Подвиха си опашките и почнаха да търсят други начини да печелят. Сега тези които имат законодателната власт да не се опитват да управляват с мораториуми ами да си седнат на д-то и да направят закон който да запази цените такива каквито искат за период колкото намерят за добре. Така който има нещо против ще му кажат всичко е по закон. Президента сега е от техният отбор и той няма да върне закона за преразглеждане. И те така...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
khao
преди 2 години
Тия са ми от любимите говорещи глави ... противоконституционен бил, ама не казва по кой член! ... а като е противозаконен, що не ги атакувате в съда?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още