IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Биткойнът бележи най-лошото начало на годината от зората на криптовалутите

Цената му спадна под 40 хил. долара за първи път от септември, но по-късно се възстанови над този праг

17:56 | 10.01.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Цената на биткойна се понижи под прага от 40 хил. долара за първи път от септември насам, поставяйки криптовалутата напът да отбележи най-лошото начало на годината от ранните дни на съществуването си.

По-рано по време на търговията в Ню Йорк монетата изтри 6% от цената си до 39 774 долара. Спадът е най-големият за начало на годината поне от 2012 г. насам. Поевтиняване има и при другите водещи криптовалути, а индексът Bloomberg Galaxy Crypto се понижава за четвърти пореден ден.

Минути след 17 ч. българско време обаче биткойнът се възстановява и цената отново е на ниво над 40 хил. долара. Поевтиняването е от близо 2%.

Цената на биткойна през последните 30 дни. Графика: CoinGecko

„Криптовалутите е вероятно да останат под натиск, докато Фед намалява ликвидните си инжекции“, коментира пред Bloomberg Джей Хатфийлд, главен изпълнителен директор на Infrastructure Capital Advisors. Той дори отива още по-далеч в прогнозите си, като не изключва криптовалутата да приключи годината на цена под 20 хил. долара.

Прагът от 40 хил. долара е ключово ниво на подкрепа за цената на токена, посочва Майк Макглон от Bloomberg Intelligence. Според него криптовалутите представляват добър барометър за настоящото намаляване на интереса към рисковите активи, но самият биткойн ще става още по-интересен за инвеститорите.

Със затягането на политиката на Фед рисковите активи като акции и криптовалути поевтиняват.

„Затягането на паричната политика на Фед се отразява не само на лихвените проценти, но и на рисковата премия на ценните книжа, тъй като Фед изтегля пари от капиталовите пазари. По-рискови инвестиции като непечеливши технологични (компании), меме акции и криптовалути са непропроционално засегнати спрямо останалите пазари, тъй като тези инвестиции са приблизително два пъти по-волатилни, отколкото пазара като цяло“, казва Хатфийлд.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
khao
преди 2 години
Зората..., баце ! Да ви го преведна от балъшки на български... за три години, тая е първата с лошо начало... говориме за времето от 2018 до сега, ама не началото на 2018! :) ей ака се пишат фалшиви новини!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още