IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Airbus категорично бие Boeing по доставки

Европейският производител е доставил общо 611 самолета на 88 клиенти

22:10 | 10.01.22 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Christopher Pike/Bloomberg</em></p>

Снимка: Christopher Pike/Bloomberg

Европейският самолетостроител Airbus защити позицията си на най-голям производител на самолети в света за трета поредна година. През 2021 г. европейската група е доставила значително повече търговски самолети, отколкото нейният конкурент Boeing. Миналата година общо 611 самолета са били предадени на 88 клиенти, съобщи компанията в понеделник след затварянето на борсовата търговия.

Това е с 8% повече, отколкото през предходната година. По този начин Airbus постигна целта, която си беше поставила. „Въпреки че несигурността остава, ние сме на път да увеличим производството през 2022 г., за да отговорим на изискванията на нашите клиенти", заяви ръководителят на Airbus Гийом Фори.

Окончателните данни на американския му конкурент Boeing се очакват по-късно този месец.

Търсенето на нови самолети значително нарасна въпреки продължаващата коронавирусна пандемия. Airbus е получил поръчки за общо 771 пътнически и товарни самолета през 2021 година. След отмяна на няколко контракта, заявеният брой е останал 507, като особено силно е търсенето за самолетите за средни разстояния от семейството A320neo.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 2 години
не беее, у Европа нема индустрия ... как така? :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 2
korn
преди 2 години
Само така. Самолетите са едни от най големите замърсители на околната среда и ние в Европа се борим с климатичните промени, но парите не миришат дет се вика хаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още