IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

На 65 години почина председателят на Европейския парламент Сасоли

Неуспешното лечение се е наложило заради сериозно усложнение, дължащо се на нарушена функция на имунната система

07:12 | 11.01.22 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Valeria Mongelli/Bloomberg</em></p>

Снимка: Valeria Mongelli/Bloomberg

Председателят на Европейския парламент Давид Сасоли е починал във вторник сутринта в болница в италианската община Авиано, потвърди неговият говорител Роберто Куило пред Deutsche Presse-Agentur. 

В Twitter Куило заяви, че часът и мястото на погребението ще бъдат обявени през следващите часове. Сасоли бе на 65 години.

 

Едва в понеделник говорител на Парламента в Брюксел съобщи, че Сасоли се лекува в болница в родната си Италия. Престоят се е наложил „поради сериозно усложнение, дължащо се на нарушена функция на имунната система", се казва в съобщението. От 26 декември Сасоли е в болница в Италия. Всички негови официални срещи като председател на Парламента на ЕС бяха отменени.

За хоспитализацията не бе съобщено по-рано. През октомври Сасоли вече бе пропуснал заседание на парламента, тъй като имаше треска. Преди това той бе хоспитализиран заради пневмония.

Сасоли е член на социалдемократическата партия Partito Democratico (PD). Той председателстваше Европейския парламент от юли 2019 г. Мандатът му щеше да изтече следващата седмица.

Изборът на социалдемократа Сасоли - и предаването на парламентарното председателство на Европейската народна партия (ЕНП) през втората половина на петгодишния законодателен период - бяха част от споразумението между държавните и правителствените ръководители на ЕС през 2019 г.

Още през ноември обаче изглеждаше, че социалдемократите все пак няма да оставят поле за изява на ЕНП. Тогава те обявиха, че Сасоли има тяхната „единодушна подкрепа“. През декември обаче социалдемократите се отказаха от проекта. Основната причина беше, че кандидатурата на Сасоли нямаше никакъв шанс.

Сасоли е роден на 30 май 1956 г. във Флоренция, Италия. 

Преди политическата си кариера Сасоли работи като журналист. Кариерата на политолога по образование започва в по-малки ежедневници. През 1985 г. постъпва в редакцията на римския вестник Il Giorno. По-късно се установява в телевизията и става водещ на главната новинарска програма TG1 на обществената телевизия Rai 1. Така след 30-годишна кариера като журналист първо в печатни, а после в телевизионни медии, Сасоли бе известен водещ в страната. Той стана член на Европейския парламент през 2009 г. и негов говорител през 2019 г. 

Въпреки че беше предимно говорител, той имаше и "титлата" председател на Европейския законодателен орган. Пристигането му в залата традиционно беше обявено на италиански като "Il Presidente". За разлика от някои официални представители на ЕС, които говорят на английски и френски при публични изяви, Сасоли често ползваше и италиански.

Наред с други неща, Сасоли беше смятан за критик на антимиграционната политика на много държави членки. Неведнъж е защитавал каузата на хората, които бягат от домовете си. В Италия миграцията е спорен въпрос, особено между левите и десните партии, тъй като много мигранти пристигат с лодки в средиземноморската страна, за да стигнат до ЕС. Той също така е смятан за прогресивен католик. Според партията му като младеж е бил в скаутски отряд и е участвал в католически младежки групи.

Във вторник следващата седмица се очаква евродепутатите да проведат първия тур на гласуване за неговия наследник.

Рано сутринта във вторник първите политици коментираха смъртта на Сасоли. „Чао, Давид, приятел за цял живот“, написа в Twitter италианският министър на културата Дарио Франческини.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:32 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

7
rate up comment 5 rate down comment 2
ing5rov
преди 2 години
абе я да питаме Цънцарова дали е бил и с какво ваксиниран човекот
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 2
aldy
преди 2 години
Тия "новичок" не ги лови. Билчо "най-големия филантроп" действа на сигурно. Кой ще е следващият?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 3
abdul
преди 2 години
за миг прочетох сорос, писле гледам снимката - фаучи, чета.. и си мисля за били гея.. а то сополи.Важното е, че са живи и здрави.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 3
bgMan
преди 2 години
По-добре да кажат, че е отровен с Новичок от руснаци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 2
дядя Вова
преди 2 години
Да. И ако са протеинови шипчета с графенови чипчета - да си кажат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 1
melon
преди 2 години
Да, светла му памет и трябва да се разрови сериозно какво е причинило тези усложнения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 1
doba
преди 2 години
Бог да го прости Сасоли и мир на праха му. Надявам се конкретната причина за смъртта му да бъде устанановена.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още