IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговията с български деривати в Гърция ще започне през второто тримесечие

Критериите за акциите ще се изготвят в следващите месеци, коментира изпълнителният директор на БФБ

18:07 | 11.01.22 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Критериите за формирането на дериватите върху български акции, които ще се търгуват на фондовата борса в Атина, ще се изготвят в следващите няколко месеца.

Това коментира доц. Маню Моравенов, изпълнителен директор на Българската фондова борса (БФБ), за Investor.bg във връзка със съобщението на борсата, че фючърси върху български акции ще се търгуват на Атинската фондова борса.

Реалната търговия вероятно ще започне през второто тримесечие на годината. Фючърсите ще са върху най-ликвидните български акции, като тези, включени в основния борсов индекс SOFIX, върху който също ще се предложат фючърси.

За момента не се предвижда български деривати да се търгуват на други борси, посочват от БФБ.

„По-малките пазари от региона, които имат инфраструктура за деривативна търговия, в това число и лицензирана по EMIR CCP, са Атина и Будапеща. Водени са преговори с двата пазара, като единствено този в групата на Атинската фондова борса ни предложи цялостно решение с минимален финансов риск за БФБ, а в същото време на принципа win-win (при който и двете страни печелят - бел. ред.) за двата партньора“, коментира Маню Моравенов.

За големите пазари като Франкфурт не представляваме интерес, защото потенциала за съществен бизнес е малък, а от друга страна добавяме пазарния риск на страната си, казват още от БФБ.

За периода декември 2020 г. – ноември 2021 г. на Атинската фондова борса са изтъргувани 12 200 750 броя контракти на деривати върху акции с условен оборот в размер на почти 2,127 млрд. евро, a дериватите върху индекси са 368 741 броя с условен оборот малко над 1,517 млрд. евро.

За 2020 г. общата деривативна търговия е била 3,079 млрд. евро, т.е. съвсем близка до тази през 2021 г., коментират още от БФБ. Имаме предвиждания на база статистически допускания за потенциални обеми на български деривати, но тепърва предстоят разговори по този въпрос с пазарите участници и инвестиционните посредници, които всъщност ще издават и търгуват дериватите, уточняват от борсата.

Що се отнася до възможността да започне търговия на деривати и на българската борса, Маню Моравенов коментира, че „при проявен достатъчен интерес и достигане на определен критичен обем ще си заслужава инвестицията в инфраструктура за деривативен пазар и към БФБ“. „При съвременните методи за търговия посредством онлайн платформи за крайни клиенти, от тяхна гледна точка разликата между това да търгуват деривати в Атина или в София ще е минимална“, казва още той.

В интервю за Bloomberg TV Bulgaria Маню Моравенов посочи, че новият интерес, който привлякоха компаниите на пазар BEAM, е увеличил с 50% дребните инвеститори. През миналата година на BEAM се проведоха 7 IPO-та.

„Имаме над 3000 нови инвеститори само през 2021 г. Дребните инвеститори създават ликвидността и оборотите. Инвестирайки на пазара BEAM, те започнаха да се оглеждат и на другите пазари на борсата. Това доведе до активизиране и на основния пазар на борсата, на регулирания пазар. Някои от основните компании там, от сините чипове, направиха много големи ръстове, не само в оборотите, но и в цените“, посочва той.

Планира се увеличение на максималния праг на сумата, която може да се набере от BEAM пазара. В момента „таванът“ е малко под 6 млн. лева, като се предлага да бъде увеличен на близо 10 млн. лева. Маню Моравенов обясни, че натискът на инвестиционната общност е този праг да се изравни с европейския, който е почти 16 млн. лева.

Допълнителен интерес и ликвидност БФБ е привлякла с пазара BSE International, който е създал близо 200 нови инструмента.

Обмисля се идеята да се направи пазарът на държавни ценни книжа (ДЦК) достъпен за физически лица, както и за създаването на структурирани фондове (ETN), които инвестират в криптовалути, допълва Моравенов. Очаква се и БФБ да получи лиценз за клиринг на сделки с газ и ток.

Цялото интервю с Маню Моравенов можете да видите на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Свързани компании:

Българска фондова борса АД /БФБ/(BSE)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 1
kbderror
преди 2 години
'аре ако ообичаш да обясниш,' щото то много лесно да хвърлиш така мнение без обосновка. И без да се се заяждам, ама я кажи ти какви суми въртиш по борсите, та смяташ нашия верно орязан БИЙМ за катастрофа. А дали прочете ли статията докрай,драги ми смехурко...... ако има ДКЦ и други за физически лица мисля ще е много добре, или само знаете да плюете и да обяснявате как тука всичко било смешно и други помии...Аз лично въртя 4-цифрени суми в средния диапазон и на БФБ и на други пазари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 4
redcretin
преди 2 години
Да си припомним смехотворните листвания на немски борси и да призовем Маню да не се излага повече, и без това БИЙМ-а е катастрофа и заслужава да бъде съден за измама за него :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още