IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Д. Бечев: Нови преговори между САЩ и Русия са частичен успех за Путин

Времето работи против Москва за постигане на целите ѝ в Източна Европа, посочи политическият консултант

22:40 | 11.01.22 г. 7
Д. Бечев: Нови преговори между САЩ и Русия са частичен успех за Путин

Според него възобновените разговори в рамките на съвета НАТО-Русия са положителна новина, особено ако намалят напрежението около ракетните сили в Европа.

"Путин ще реши накъде ще върви процесът. Русия използва Украйна като коз – слабо звено, където може да струпа войски – и по този начин да започне тези преговори. Но не е ясно къде са точно червените линии, от какво са склонни да се откажат, за да спечелят нещо друго", коментира Бечев.

Той смята, че действията на Кремъл в момента може да се дължат на чисто времеви измерения. „Негативните процеси спрямо руските интереси са видими в бившите съветски републики в Европа. Украйна, Молдова и Грузия са по-силно ориентирани на Запад, отколкото преди десет години, като търговия, инвестиции и миграция, което е резултат не само на военните действия от страна на Кремъл и неговите съюзници, но и от "притегателната сила" на ЕС и САЩ“, отбеляза политическият консултант.

По думите му Русия има лостове на влияние, но Бечев е на мнение, че „утре ситуацията може да е по-различна – в Донбас от осем години тече война, ситуацията е патова“.

Той предположи, че времето работи против Русия и в момента през Америка тя може да намери някаква геополитическа сделка, която дългосрочно да гарантира нейните интереси в Източна Европа.

Бечев напомни, че някои от исканията на Русия са неприемливи за САЩ и НАТО.

"Украйна няма да стане член на НАТО – това беше ясно на всички още от 2008 г., когато беше отказан Плана за присъединяване. След войната в Грузия никой в Западна Европа и САЩ няма такива намерения – Русия иска това да бъде казано в ясен текст", коментира Бечев.

Той е категоричен, че още по-неприемливо за западните сили е искането на Кремъл те да не предоставят каквато и да военна помощ на Украйна.

Защо САЩ имат интерес от забавяне на преговорите? Ще продължи ли влиянието на Русия в постсъветското пространство? Какво точно се случи в Казахстан? Какво може да се очаква от подновените консултации в рамките на съвета НАТО-Русия? Реалистично ли е Москва да бъде привлечена като съюзник срещу Китай?

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.

Целия разговор може да гледате във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:06 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 1
khao
преди 2 години
отново глуупаво сравнение ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 2
ing5rov
преди 2 години
нищо , идеята " Drang nach Osten" си е все същата ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 0
khao
преди 2 години
чудно е... как ще има идентичен състав? Руснаците бяха от към Запада, срещу германия, италия и япония ... единственото идентично е че енглизите и американосите са заедно, другото е разлика!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 2
aldy
преди 2 години
Има ли нещо чудно, че "Обединеният Запад" сега и през 1939 г. има идентичен състав? И че целите са си същите? А много е вероятно и резултатите да са същите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 3
Pyramid
преди 2 години
Системата си отрязала и пуснала само част:Писах че, срещу Русия, е обединеният Запад, разделян от проблеми между "партньорите", а Времето, работи за Русия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 3
Pyramid
преди 2 години
"Д. Бечев: Нови преговори между САЩ и Русия са частичен успех за Путин. Времето работи против Москва за постигане на целите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
Gocho
преди 2 години
САЩ ,просто скокнаха без да мислят в украинския капан и сега се чудят как да излязат ,ама да не е така както в Афганистан Те в момента нито са толкова силни че да задържат Украйна ,нито толкова слаби че да напуснат Та що се касае за времето ,реално времето работи за Путин
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още