IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Областният управител на Варна оспори прехвърляне на акции от Пловдивския панаир

Общинските съветници на Варна опитват да увеличат капитала си в дружеството на Георги Гергов чрез апортна вноска на акциите от панаира

13:35 | 12.01.22 г.
<p>
	<em>Снимка: &quot;Международен панаир Пловдив&quot;</em></p>

Снимка: "Международен панаир Пловдив"

Областният управител на Варна е оспорил в Административния съд прехвърлянето на акции от Пловдивския панаир към "Пълдин Туринвест", става ясно от отговор на вицепремиера и министър на икономиката Корнелия Нинова на парламентарно поставен въпрос.

Скандалът около този казус се разрази малко преди празниците, когато стана ясно, че Общинският съвет на Варна смята да прехвърли 29% от капитала на Пловдивския панаир към дружеството на бизнесмена Георги Гергов.

Акционер в Пловдивския панаир е и държавата чрез Министерството на икономиката. Ако Варна апортира своите акции към "Пълдин Туринвест", делът на дружеството ще се увеличи от 50,3% до 79,3%. Община Пловдив има дял от 25% от капитала на "Пълдин".

Съдбата на акциите на община Варна в Пловдивския панаир трябваше да бъде решена още през май 2017 г. Тогава Общинският съвет взе решение да прехвърли безвъзмездно на Министерството на икономиката своите 16,3 млн. безналични акции в дружеството. Това решение обаче така и не е било изпълнено от кмета на общината Иван Портних.

С три последователни писма - от 26 октомври и от 8 и 10 декември 2021 г. от Министерството на икономиката са поискали от Общинския съвет да изпълни решението от 2017 г. Вместо това обаче общинските съветници решават да прехвърлят своя дял на пловдивското дружество.

Пред БНР кметът на Плавдив Здравко Димитров коментира в в началото на декември, че е имал комуникация сПортних и Варна е поискала 16 млн. лева за акциите от Пловдивския панаир. 

Няколко дни по-късно общинските съветници на Варна отменят своето решение от май 2017 г. и решават да увеличат капитала си в "Пълдин Туринвест" чрез апортна вноска на своите акции в Пловдивския панаир, става ясно от писмения отговор на Корнелия Нинова. 

В средата на декември тя изпрати публичен апел към областния управител да спре изпълнението на тази сделка. Внасянето на иска в Административния съд на този етап спира действията на общинските съветници.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:40 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

Финанси виж още