IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Скъпата енергия притиска европейската икономика

Енергийната криза може да изтрие 1% от БВП в Европа, като този процент ще варира в отделните страни, сочат анализи

21:00 | 12.01.22 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Растящите цени на електроенергията оказват сериозен натиск върху европейците, които се надяваха на известно облекчение след две години на ограничения и опасения за загубата на работните места, пише Bloomberg. Потребителите са притиснати от високите цени, след като инфлацията достигна пик за последните две десетилетия. Това вече започва да оказва влияние върху потреблението, което е от съществено значение за възстановяването на европейската икономика, пострадала сериозно от пандемията.

През миналата година цената на природния газ се повиши с 300% на фона на ограничените резерви и повишеното търсене, когато държавите започнаха да премахват ограниченията и икономиката тръгна нагоре. Скъпата енергия подхрани инфлацията. Изчисленият на Bank of America  сочат, че разходите на домакинствата за енергия през 2022 година ще се увеличат с 50%, а правителствената помощ ще покрие само малка част от тях.

Изчисленията на Bloomberg Economics сочат, че енергийната криза може да свали около 1% от брутния вътрешен продукт на Европа, като намалението ще варира в отделните държави. Допълнителна държавна подкрепа може да ограничи последиците.

Прогнозата на Banque Pictet & Cie сочи, че само през първото тримесечие на 2022 година скъпата енергия ще свие ръста с 0,2 пункта. Една от причините е намаляване на потреблението, но от друга страна и индустрията също даде заявка, че ще ограничи производството си, за да ограничи разходите.

На този фон и анализаторите на UBS ревизираха надолу прогнозата си за ръста на европейската икономика през 2022 година - до 4,2%, спрямо 4,8%. Те виждат заплака за икономическото развитие не само във високите цени на енергията, но и разпространението на омикрон варианта на коронавируса и вероятността за въвеждане на нови рестрикции.

Но голяма част от тези опасения може и да не се сбъднат, защото в домакинствата все още има големи спестявания, които се натрупаха по време на пандемията. Трудовият пазар също изглежда солиден и европейците могат да разчитат на заплатите си.

Проблемът е в домакинствата с ниски доходи, за които ефектът от скъпата енергия е очевиден, посочват от UBS и допълват, че ефектът ще бъде видим в Източна Европа.

energy energy

Източник: Bloomberg

От графиката е видно, че домакинствата в Източна Европа плащат по-голям дял от доходите си за електроенергия, газ и други горива спрямо държавите в Западна Европа. Данните са за 2020 година, тоест преди развитието на енергийната криза в пълен мащаб, но данните от последните седмици сочат, че в Полша например инфлацията вече надхвърля 8,6%, спрямо 5% за страните от еврозоната.

Естония и Литва пък очакват двуцифрена инфлация.

Полски миньори блокираха доставките на въглища за два дни през миналата седмица с искане за увеличаване на заплащането, адекватно на увеличеното търсене на въглищата през миналата година. Те поискаха това увеличение, за да платят сметките за енергия, генерирана благодарение и на техния труд.

Забавяне на инфлацията

Очакванията са, че през 2022 година инфлационните процеси в Европа ще се забавят, но засега растящите цени увеличават все повече и повече товара върху потребителите. Надежда дават намаляващите цени на газовите фючърси, но тенденцията може да бъде обърната всеки един момент, ако температурите паднат значително или напрежението между Русия и Европа се увеличи.

В краткосрочен аспект скъпата енергия не е заплаха за растежа в еврозоната, защото правителствата вземат необходимите мерки, коментира анализаторът Надиа Гарби от базираната в Женева инвестиционна компания Pictet. Тя обаче добавя, че високите цени могат да бъдат съществено предизвикателство пред икономическия растеж, особено ако правителствата започнат да оттеглят помощта, която отпускат досега.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:35 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

8
rate up comment 7 rate down comment 4
Императорът
преди 2 години
Енергийната криза ще изтрие много повече от РЕАЛНОТО производство в ЕС. Много фирми ще фалират, включително големи :( Стига сте ни разигравали с тоя БВП, защото образованите икономически хора знаят как се изчислява той - на базата на ПОТРЕБЛЕНИЕТО като разходи, не на реалното производство на блага. Най-просто и най-теоретически казано - ако реалната икономика (включително сектора на услугите, който също влиза в БВП) остане СТАТИЧНА, а цените се увеличат с 10% заради скъпата енергия, стъкмистиката ще отчете 10% ръст на БВП !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 3
дядя Вова
преди 2 години
Не се гаси туй, що не гасне!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 4
khao
преди 2 години
тоест колкото си по кафяв, толкова по скъпо ти струва... и толкова за мита, че зеления преход е виновен за високите цени!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 3
doba
преди 2 години
Зелков, къде си, приятел. Дай малко линкове да успокоиш пазарите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 3
ing5rov
преди 2 години
кофти месец за зелена пропаганда ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 2
abdul
преди 2 години
енергийна пандемия!! Енергиен локдаун!! Да наложим кафяв сертификат - забрана на износа на енергия! Кафявия сертификат ще го издава българското министерство на енергетиката!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 4
дядя Вова
преди 2 години
Шш врътнат още перки, шш опънат още слънчаци = колко му е?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 3
дядя Вова
преди 2 години
Скъпата енергия притиска европейската икономика == На крива ракета космоса и пречи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още