IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията и централните банки притесняват пазарите повече отколкото омикрон

Инвеститорите определят геополитиката с напрежение между САЩ – Европа – Русия и кризите в селското стопанство за по-малко рискови, посочи Даниел Дончев

20:30 | 12.01.22 г.
Инфлацията и централните банки притесняват пазарите повече отколкото омикрон

Опасенията от коронавируса намаляват, а геополитическите фактори и сътресенията в имотния сектор на Китай макар и значими, не се възприемат като основна заплаха. „Според пазарните очаквания влиянието на коронавируса започва да отслабва, тъй като омикрон изглежда се преболедува по-леко от предишни варианти“, посочи Дончев.

Въпреки че проблемите в имотния сектор на Китай също са сред основните заплахи през тази година, според проучването, Пекин вече предприе действия, за да предотврати необслужването на дългове от страна на строителните компании.

Геополитическите фактори винаги остават като риск за финансовите пазари, но инвеститорите смятат, че напрежението между САЩ, Европа и Русия заради Украйна "все още е риск с малка възможност да повлияе на пазарите". Липсата на торове и свързаните кризи в селското стопанство и недостига на храни все още не са особено притеснителни, според проучването.

В коментар за цените на енергоносителите и енергийната криза, Дончев заяви, че очакванията са ситуацията да продължи и през тази година с недостиг на природен газ в Европа и волатилен петролен пазар, най-вече заради недостатъчно предлагане, продиктувано от намалените инвестиции в нови производства.

Пазарите реагираха доста динамично на променящите се настроения на Федералния резерв в САЩ за инфлацията и пандемичните мерки.

"Програмата за изкупуване на активи ще приключи най-късно до март, а не около средата на 2022 г. Вероятността за първото вдигане на лихвите през март според пазарните индикатори вече е над 80% – в началото на октомври тя беше близо до нула", прогнозира Даниел Дончев.

По думите му ще има три или четири увеличения на лихвените проценти в САЩ през тази година, всяко с 0,25%, като три от тези увеличения вероятно са калкулирани в пазарните стойности. Тези действия ще имат различно влияние върху различните сектори, като вече се наблюдава сериозна корекция в представянето на компании с по-големи и по-силно спекулативни оценки.

Дончев смята, че имотният пазар също ще пострада от по-високата инфлация и по-високите лихви, които ще оскъпят кредитите, които се използват в голяма част от сделките за недвижими имоти.

Според него Европейската централна банка няма да предприеме особено агресивни действия в тази посока, тъй като трябва да балансира интересите на много държави с различни нужди. Държавите от Северна Европа имат нужда от по-високи лихви, докато страни като Испания, Италия и Гърция не могат да толерират такова увеличение заради високата си задлъжнялост.

„ЕЦБ вероятно ще изостане от Фед в покачването на лихвите, което не е толкова лоша новина за финансовите пазари“, отбеляза финансистът.

Реагират ли пазарите на посланията на централните банкери? Как ще се отрази недостатъчното производство на петрол и намелените инвестиции върху цените на суровините? Защо подаде оставка зам.-управителят на Фед Ричард Кларида?

Целия разговор може да гледате във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още