IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фатих Бирол: Русия подклажда енергийна криза в Европа

Русия изпълнява дългосрочните си договори, но спря спот продажбите, макар че цените там са по-високи, отбелязва директорът на МАЕ

17:15 | 12.01.22 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Русия има вина за енергийната криза, която оказва негативен ефект върху европейските икономики, коментира изпълнителният директор на Международната агенция за енергетика (МАЕ) Фатих Бирол пред журналисти. Според него Русия е можела до достави много повече газ за Европа, но се е държала настрана, въпреки рекордните цени на спот пазарите, пише Bloomberg.

Според данните на МАЕ в последното тримесечие на 2021 година "Газпром" е доставила с 25% по-малко газ спрямо 2020 година и с 22% по-малко спрямо предпандемичните нива. Русия е ограничила доставките, но в същото време потоците газ от Норвегия, Алжир и Азербайджан към Европа се увеличават, сочат още данните.

Газохранилищата в Европа са пълни само до около половината от капацитета си спрямо около 70% в други години. За това част от вината също е на Русия, но и европейските страни не обръщат достатъчно внимание за ключовата роля на газохранилищата, коментира още Бирол.

"Докато "Газпром" изпълнява своите задължения по дългосрочните договори, той намали продажбите на спот пазара в Европа, вътреки че цените по дългосрочните договори са много по-ниски от сегашните пазарни нива", обяснява директорът на МАЕ.

Справка показва, че последната сделка на електронната платформа на "Газпром Експорт" е сключена на 13 октомври 2021 година и предвижда доставка на газ през 2023 година. През 2021 година през тази платформа "Газпром Експорт" е продала 7,4 млрд. куб. метра газ в Европа, извън дългосрочните договори. На този етап обаче няма планирани търгове в нея.

Междувременно руският газов гигант вече трета седмица не доставя газ по "Ямал" към Германия. Обясненията в края на 2021 година бяха, че няма официални заявки. До средата на декември "Газпром" беше изпълнил задълженията си по договорите със своите германски и полски партньори и нямаше нови заявки, обясниха тогава от газовата компания.

Официално от Европа само потвърдиха, че потокът по "Ямал" в момента е обърнат - от Германия към Полша, но не дадоха повече информация на какво се дължи това. Газовият пазар се успокои донякъде, след като танкери с втечнен газ започнаха да пристигат в Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 0
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Сами ще си изядат хляба алкохолиците от Мордор. ЕС ще намери решение, а Рашка от ден на ден все по-бедна ще става. Така е, като хапят ръката, която ги храни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 0
mick
преди 2 години
Първо да питат защо Германия не продава от евтиния си газ на спот пазарите ами директно ги продава на Полша..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 1
Императорът
преди 2 години
ЕС извърши погром над собствените си енергийни компании, ЕС направи всичко възможно да провали Северен поток 2, ама сега Русия е виновна, нещо, че Газпром си изпълнява договорите?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 2
Dr.Bah
преди 2 години
Щом Русия не продова, значи се самосанкционира. Немога да разбера какъв е проблема, Европа хем не иска, хем иска руски газ. Няма ли вече да пристигнат американските танкери с втечнен газ.Тая енергиина криза е толко нелепо скалъпена, че няма на къде. Махнете Русия, Норвегия защо не увеличи доставките на петрол и газ за ЕС?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 3
Gocho
преди 2 години
Ами ще подклажда ,като Европа е станала горлива Ама я сега да обяснят ,защо " Русия изпълнява дългосрочните си договори, но спря спот продажбите, макар че цените там са по-високи,"Хем повече пари ще вземат руснаците ,хем пък не ги щат тия пари Да не се окаже че нещо нямат доверие в тия пари дето европейците дават ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 3
dakl
преди 2 години
Интересно защо не обявят санкции срещу тези които предпочитат да продавт своя втечнен газ на Китай , а не на "приятелите " от Европа!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 2
дядя Вова
преди 2 години
Фатих Бирол: Русия подклажда енергийна криза в Европа == Символ верую на всеки политик и преститутка: Ако Русия не е виновна, то е длъжна. Какво и в какво? Никакво значение !!! Важното е да се бият шпакли на Хегемона.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още