IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кирил Петков: Зеленият сертификат няма да бъде отменян

Готвим нов пандемичен план, обяви премиерът

17:04 | 12.01.22 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Много съжалявам, че в момента съм под карантина, иначе щях да бъда на площада да разговарям с протестиращите. Това каза пред БНР премиерът Кирил Петков.

Той обяви, че в петък, когато карантината изтича, кани представители на протестиращите на разговор. „Бих приветствал избрани членове на протестиращите, които имат експертиза. Ако имат конструктивни идеи как по-добре да управляват кризата, бих се вслушал в мненията им”, категоричен е премиерът.

„По принцип уважавам формата на протест, защото това е начин да се изрази несъгласие с нечия политика, въпросът е в тази форма на протест да не пострадат невинни хора и от протестиращите, и от служителите на реда. Съжалявам, че има няколко пострадали човека", каза премиерът

Петков съобщи още, че мерките на правителството отсега нататък ще се определят спрямо възможността на болниците да приемат пациенти и броя на интензивните легла в здравната система. 

„Това, което ми се вижда, че може да бъде направено, е да бъде направена работна група. След като ми изтече карантината, аз имам бустерна доза, бих седнал да си говоря с тези хора и да изработим нов модел", каза малко след това министър-председателят пред bTV, коментирайки протеста пред парламента.

Той бе категоричен, че зеленият сертификат няма да бъде отменян, но изрази тревога, че болниците няма да имат капацитет, за да посрещнат по-голям брой заразени с коронавирус.

Петков подчерта, че ако над 80% от интензивните легла бъдат заети, ще се наложи да бъдат взети допълнителни мерки.

Премиерът увери, че приоритет на правителството е учениците да учат присъствено, но компромиси със здравето на хората няма да се правят: „Фазите са 50%, 60%, 70% и 80% на интензивните легла. Вече, когато се стигне до ниво 80%, тогава ще дадем едноседмична ваканция, но няма да бъде продължително онлайн обучение, защото резултатите показват, че онлайн обучението не дава добри резултати, на които едно време се надявахме", обясни министър-председателят.

Протестите коментира и началникът на кабинета на Кирил Петков Лена Бориславова. Пред Нова телевизия тя обясни, че правителството и представители на редица министерства от около седмица готвят нов пандемичен план, който днес е бил обсъден на оперативно заседание на Министерския съвет. „Все още се изчистват детайлите по него и той ще бъде представен в най-кратък срок“, увери Бориславова.

По думите ѝ във въпросния план ще бъде посочено много ясно как и кога да се въвеждат и прилагат нови мерки.

„Специално внимание обръщаме на учениците. Целта е те да се задържат в класните стаи възможно най-дълго. Освен това мерките вече няма да се въвеждат на база общ брой заболели. Водещ ще е критерият за процент заети интензивни легла", обясни още началникът на кабинета.

Според Бориславова последното желание на правителството е да затваря бизнеси и да налага ограничения на хората, но подчерта, че ако здравните експерти преценят, че такива мерки ще спасят човешки животи, все пак ще се прибегне до „ограничаване правата на гражданите".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 4 rate down comment 4
julian12
преди 2 години
Продажник.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 3
77
преди 2 години
Мутрите - зло 1.Гущеропоклонниците , верни слуги на глобалните кукловоди - зло 2.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 3
khao
преди 2 години
ей сега бях до близкия мол, да си купя някви неща от супера... никой не проверява за зелен сертификат, така че дръжте си го! .... на народа му е през оная работа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 2
дядя Вова
преди 2 години
Зеленият сертификат е най-демократичното нещо, което демокрацията е измисляла. След жълтата давидова звезда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 3
melon
преди 2 години
Да бе, съжалявал.. Покри се мишокът.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още