IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ и инфлационният страх

Последният път, когато е имало толкова голямо увеличение на цените, е бил преди 40 години - в последната фаза на хиперинфлацията

08:33 | 13.01.22 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Нарастващите цени на употребяваните автомобили също насърчават силно инфлацията. На снимката е дилърство на Ford за коли втора употреба в Детройт. <em>Снимка: Matthew Hatcher/Bloomberg</em></p>

Нарастващите цени на употребяваните автомобили също насърчават силно инфлацията. На снимката е дилърство на Ford за коли втора употреба в Детройт. Снимка: Matthew Hatcher/Bloomberg

Всъщност в САЩ се очакваше ускорена инфлация. И все пак: след като в сряда беше публикувана ужасяващата цифра от седем процента за декември 2021 г., американските медии преминаха към много песимистичните тонове. Лагерът на твърдолинейните създатели на паричната политика, които настояват за бързо повишаване на лихвените проценти, набира сила.

Всъщност последният път, когато е имало толкова голямо увеличение на цените, е бил преди 40 години - в последната фаза на хиперинфлацията, която през 1979 г. достига тринадесет процента. Президентът на САЩ Джими Картър назначи икономиста Пол Волкър за член на ФЕД, който незабавно повиши основния лихвен процент до 11%.

Това накара Картър да се върне от Белия дом във фермата за фъстъци в Плейнс, Джорджия, през 1981 г. Salty Peanuts! След това на Волкър му се наложи дори да наложи 20-процентни лихвени проценти, преди постепенно да спечели битката и да бъде обявен за укротител на инфлацията. Историята не се повтаря, тя просто се усеща.

„Цените се покачват и сега сме на етап, в който дори Фед е сериозно загрижен, че инфлацията се засилва", казва Даян Суонк, главен икономист в Grant Thornton, цитиран от Handelsblatt. Федералният резерв на САЩ (Фед) „е в панически режим. Това повишава риска от твърде голямо повишаване на лихвените проценти". Фед вече не предвиждала събитията, а ги следвала, заяви Суонк по американския канал CNBC. „Това е обезпокоително“.

Експерти по капиталовите пазари, като главният икономически съветник на застрахователната група Allianz Мохамед Ел-Ериан, отдавна критикуват председателя на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл, че подценява инфлацията. Инфлация от седем процента е „сериозна“, заяви Ел-Ериан в сряда. „Това засяга най-много по-уязвимите слоеве от населението и можеше да бъде избегнато. Вярно е, че заплатите също са се повишили, но далеч не толкова, колкото цените“, добавя той.

Пауъл твърде дълго залагаше на това, че инфлацията е само временно явление, и сега трябва рязко да коригира курса си. „В миналото това винаги е водело до рецесия“, заяви Ел-Ериан още миналата година в интервю за Handelsblatt.

По време на продължилото два часа и половина изслушване пред Конгреса на САЩ във вторник Пауъл подчерта, че иска да се бори с нарастващите цени с всички налични средства. И това ще се случи по три начина.

От една страна, Фед вече е в процес на намаляване на покупките на облигации, което започна в началото на пандемията, за да подкрепи пазарите. Обратът в лихвените проценти може да настъпи още през март.

Три до четири стъпки на лихвения процент

На последната си среща през декември създателите на паричната политика сигнализираха за три повишения с по 0,25 процентни пункта. Икономистите на Goldman Sachs очакват четири повишения на лихвените проценти. Джейми Даймън, главен изпълнителен директор на най-голямата банка JP Morgan Chase, смята, че може да има дори повече увеличения.

От друга страна, балансът на централната банка, който е нараснал до почти девет трилиона долара, също трябва да бъде намален. „Той е значително по-голям, отколкото трябва да бъде“, уточни Пауъл във вторник. Той беше номиниран за втори мандат от президента на САЩ Байдън и Сенатът все още не е гласувал по предложението.

„Убеден съм, че можем да постигнем ценова стабилност“, подчерта Пауъл. Според него това е важно, тъй като растежът на икономиката е най-силен при стабилни цени, а от това ще спечели и пазарът на труда.

Люк Тили, главен икономист в Wilmington Trust, предполага, че инфлацията може да продължи да се повишава още няколко месеца, преди ръстът на цените отново да започне бавно да намалява: „Точният ход ще зависи и от пандемията и от това кога ще бъдат преодолени затрудненията по веригата на доставките“.

Рязката промяна в стратегията на Пауъл многократно предизвика сътресения на пазарите през последните седмици. В сряда обаче инвеститорите се отърсиха от притесненията за инфлацията, като в началото на търговията в Ню Йорк индексът Dow Jones се повиши с 0,2%. В крайна сметка бенчмаркът на сините чипове напредна с 0,11% до 36 290,32 пункта. Широкият измерител S&P 500 отчете ръст от 0,28 на сто до 4726,35 пункта. Технологичният показател Nasdaq Composite записа повишение от 0,23% до 15 188,39 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:35 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 0
doba
преди 2 години
https://***.usdebtclock.org/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 1
evlogi
преди 2 години
Хе....Верно ли си мислиш,че на тия лихвата им ще стане 10 или 20?Не вярвам да си чак толкоз прос.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
khao
преди 2 години
земи... и после лихвата като ти стане 10%-20%, ще се хванеш за плаците! :):)или викаш това важи само за работещите ... :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 2
evlogi
преди 2 години
Е по време на инфлация дългът е последното нещо, което би притеснило дължащия.Аз с удоволствие бих вземал заеми за 10 години с 1.6% лихва или за 30 години с лихва 2.1% при инфлация 7%.Па и особено ако сам си печатах валутата,с която да ги връщам.То тва си е жива благословия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 0
blazingspeed
преди 2 години
И техните пенсьонери започват да приличат на нашите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 2
vzhekoff
преди 2 години
К'о се правите на "йебaнu у главу", както казват сърбетата ? Първо беше малка, после временна, после не знам си какво, та в резултат на това ще вдигат лихвата до 0.75%, което дори в момента е 10 !!! пъти под инфлацията. Хайде, хайде, и 7% ви е малко, чакате да се развихри, че 30 трлн дълг седят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още