IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Все повече представители на Фед подкрепят увеличение на лихвите от март

Гуверньорът на Фед за Филаделфия заяви, че е отворен за четири повишения на лихвените проценти тази година

09:41 | 13.01.22 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Председателят на Федералния резерв за Филаделфия Патрик Харкър заяви, че ще подкрепи повече от три увеличения на лихвените проценти тази година, ако инфлацията се ускори повече, превръщайки се в поредния представител на американската централна банка, който застава зад повишение през март.

„В момента имам [планирани] три увеличения за тази година и съм много отворен да започнем през март“, казва Харкър в интервю за Financial Times. “Отворен съм и за повече, ако това е нужно“.

Коментарите на представителя на Фед следват данните за инфлацията за декември, която показа, че потребителските цени в САЩ са се увеличили със 7% на годишна база за пръв път от 1982 г. - индикатор, който Харкър описва като „много висок, много лош“.

Харкър е един от няколкото представители на Фед, които сигнализират за подкрепа за увеличение на лихвите от март, заедно с регионални председатели, сред които Естер Джордж от Канзас Сити, Джеймс Булард от Сейнт Луис и Лорета Местър от Кливлънд.

Все по-ястребовата (за затягане на паричната политика - бел. ред.) позиция на централната банка накара инвеститори и икономисти да изтеглят прогнозите си за първото повишение на основните лихви.

Харкър, който ще бъде член с право на глас в комисията за определяне на лихвите във Фед следващата година, заяви, че централната банка има няколко инструмента, с които да се справи с проблемите от веригите на доставки, захранващи инфлацията, но и че трябва да действа, за да ограничи потребителското търсене.

„Не искаме да удряме спирачки изцяло, но трябва да забавим известна част от търсенето“, каза той. „Можем да направим нещо, повишавайки основния лихвен процент“.

Харкър заяви, че ще подкрепи и по-малко увеличения, ако „инфлацията наистина започне да се забавя“, след като проблемите с веригите на доставки се облекчат. Малцина независими икономисти обаче прогнозират подобно забавяне на инфлацията, което да накара Фед да възприеме по-мек подход.

Харкър предупреждава за „по-дългосрочен проблем“, ако Фед позволи ръстът на цените да остане много над целта за инфлацията от около 2%.

„В крайна сметка това, за което се тревожим, е, че хората ще започнат да мислят „Е, инфлацията просто няма да бъде 2%, ще бъде 2,5% или 3% за в бъдеще“, казва той.

Гуверньорът на Фед за Филаделфия посочва също, че ще подкрепи сравнително бързо намаляване на размера на баланса на централната банка, който скочи до 9 трлн. долара, след като изкупи облигации по време на пандемията, за да не позволи срив на икономиката.

Харкър предполага, че Фед ще трябва да действа по-бързо, отколкото след глобалната финансова криза от 2008-2009 година, когато чака две години след първото си следкризисно увеличение на лихвите, за да започне да разпродава активи.

Според Харкър Фед може да започне процеса на разпродаване, когато лихвените проценти са „доста над“ над нулата, което може да означава към края на тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 1
Ivan N.
преди 2 години
Подозирам, че правителството ще обвини неваксинираните за покачването на инфлацията, защото видиш ли, ако не са били те, е нямало да има болни от корона и икономиката е щяла да просперира без чековете за всеки гражданин. Хеликоптерните пари са последния "инструмент" на правителствата в подобни ситуация - нещо, на което вече станахме свидетели.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
Ivan N.
преди 2 години
Подозирам, че правителството ще обвини неваксинираните за покачването на инфлацията, защото видиш ли, ако не са били те, е нямало да има болни от корона и икономиката е щяла да просперира без чековете за всеки гражданин. Хеликоптерните пари са последния "инструмент" на правителствата в подобни ситуация - нещо, на което вече станахме свидетели.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
Боян
преди 2 години
"Според Харкър Фед може да започне процеса на разпродаване, когато лихвените проценти са доста над над нулата, което може да означава към края на тази година." Доста над нулата предполагам има в предвид да вдигнат лихвата четири пъти с по четвърт процент и да я повишат към края на годината до 1 % с това да смажат инфлацията от 7 % в момента, която може към края на тази година да е вече двуцифрена.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още