IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Microsoft увеличава усилията си за разработване на собствен чип

Концернът е привлякъл ветеран дизайнер на чипове от Apple, твърди Bloomberg

10:47 | 13.01.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Американският технологичен концерн Microsoft Corp. е привлякъл ветеран дизайнер на чипове от Apple Inc., тъй като иска да разшири собствените си усилия в областта на сървърните чипове, предава Bloomberg.

Майк Филипо ще работи по процесори в рамките на подразделението Azure на Microsoft, ръководено от Рани Боркар, твърдят източници, които са помолили да не бъдат назовавани, тъй като ходът не е обявен. Говорител на Microsoft потвърди пред Bloomberg наемането на Филипо, който е работил и в Arm Ltd. и Intel Corp.

Този ход подсказва, че Microsoft ускорява усилията си за създаване на собствени чипове за своите сървъри, които захранват облачните изчислителни услуги Azure. Фокусът върху персонализираните чипове следва подобни усилия на Google на Alphabet Inc. и Amazon.com Inc., най-големите конкуренти на Microsoft в областта на облачните услуги.

Промяната заплашва да подкопае бизнеса на дългогодишните партньори на Microsoft в областта на процесорите - Intel и Advanced Micro Devices Inc., които понастоящем доставят чипове за сървърите за Azure. Акциите на Intel се понижиха с 2% след новината в сряда, а на AMD - с 1,1%.

За Apple напускането на Филипо е поредната загуба на високопоставен инженер. Той се присъедини към Apple през 2019 г. като архитект на чипове, след като в продължение на десетилетие работи като топ дизайнер на полупроводници в Arm. Преди това е работил в Intel в продължение на около пет години. Филипо има заслуга за развитието на базовите технологии на Arm за телефони и други устройства.

През 2020 г. Bloomberg съобщи, че Microsoft работи по персонализирани чипове за своите сървъри и евентуално за устройствата Surface. Линията Surface, която включва персонални компютри и таблети, работи с чипове от Intel, Qualcomm Inc. и други доставчици. Ако Microsoft в крайна сметка използва персонализиран чип в тези устройства, това би било имитация на подхода, възприет от Apple през последните години. Meta Platforms Inc., бивша компания на Facebook, също работи върху собствени полупроводници.

През октомври Microsoft публикува работни места за разработване на система върху чип (SoC), което е още един знак, че компанията става все по-агресивна в тази област. Според обявата отговорностите включват управление на „технически екип, който да управлява архитектурата за доставка на продукта“. 

През 2019 г. Microsoft пусна на пазара Surface Pro X, който използва процесор на Arm и версия на Windows, предназначена за тези чипове. Продуктът в по-голямата си част беше смятан за неуспешен, но през последните години Microsoft подобри своите предложения, базирани на Arm, и разработи съвместно с Qualcomm нов чип.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:20 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още