IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Социалният министър: Няма да има по-ниска пенсия за януари спрямо декември

След като отпадне Covid добавката, пенсиите ще бъдат осъвременени с поне 6,1 на сто

12:04 | 13.01.22 г.
<p>
	Георги Гьоков <em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Георги Гьоков Снимка: БГНЕС

След преизчислението на пенсиите няма по-ниска пенсия за януари 2022 г. спрямо декември 2021 г. Това са отнася за всички пенсии, дори за тези за нетрудова дейност. Това заяви министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков по време на изслушването му в парламента заради хаоса с парите за възрастните хора и Covid добавките към пенсиите.

Той отговори пред депутатите защо пенсионерите са били ощетени след преизчислението и как ще бъдат компенсирани възрастните хора, които вместо увеличение имаха намаление на доходите си спрямо декември 2021 г.

Припомняме, че около половината от пенсионерите у нас получиха по-малки суми през януари спрямо декември и така на практика останаха ощетени след преизчислението на пенсиите.

Това се оказа в противоречие с обещаното от финансовия министър Асен Василев да няма намаляване на доходите на пенсионерите след приложената нова формула за по-висока тежест на всяка година осигурителен стаж.

Заради създалата се ситуация от началото на годината ескалира напрежение сред пенсионерите.

Днес от парламентарната трибуна социалният министър обяви, че в сравнение с декември 2021 г. през януари 2022 г. над 1,68 млн. пенсионери получават по-малък общ сбор от пенсия и допълнителната сума към нея - т. нар. Covid добавка. Той подчерта, че причината е в това, че през декември размерът на изплатената допълнителна сума към пенсията е 120 лева, докато през януари 2022 г. вече е 60 лева.

"Няма намаление на нито една пенсия, увеличение има на всички пенсии, българите са подведени от Covid добавката", заяви многократно Георги Гьоков.

"Объркването дойде от това, че хората започнаха да смятат, че Covid добавката е част от пенсията, което не е така", каза министърът.

Той увери, че с компенсация размерът на пенсията на всеки пенсионер ще бъде допълнен до размера от месец декември. През януари до края на юни пенсиите ще бъдат равни на декемврийските, подчерта Гьоков. Той посочи, че възникналият проблем е следствие и на решенията на 46-ото Народно събрание, което е довело до усещането за несправедлив подход при определяне на пенсиите. Предишният парламент смеси експертни с политически решения за пенсиите, посочи министърът.

Първите плащания с компенсациите ще бъдат извършени с пенсиите за февруари. По 17 млн. лева на месец ще са необходими за целта.

Припомняме, че пенсиите на всички пенсионери са повишени от 25 декември 2021 г., като средното увеличение на изплатения размер на пенсията е 12,9% и отговаря на среден ръст от 61 лева. Това се отнася за 2,47 млн. пенсионери. Изключение има само по отношение на 945 пенсионери, за които или няма промяна, или има намаление в размера на пенсията. Гьоков поясни, че става дума за пенсии, за които има грешно подадена информация и не са преизчислени на този етап или пък е променен видът на получаваната пенсия.

Министърът обясни, че след новата по-висока тежест на осигурителния стаж са преизчислени всички пенсии за трудова дейност, като това преизчисление е направено, без да се променя доходът, от който е изчислена пенсията, като за всяка година осигурителен стаж процентът беше увеличен от 1,2 на 1,35.

Гьоков също така напомни, че осъвременяване на пенсиите ще има от 1 юли – пенсиите следва да бъдат увеличени с минимум 6,1%, ако бъде постигнат консенсус с партньорите в коалицията и че този механизъм може да бъде приет още през юни 2022 г.

Възможно е отделно да се изплащат Covid добавките, но това е свързано с допълнителни разходи, каза министърът.

Гьоков е категоричен, че социалните плащания трябва да се извадят от пенсионната система, но това ще стане не преди юли. Той призова при въвеждане на добавки в бъдеще да се прави разграничение между системите и да не се смесват.

След като отпадне Covid добавката, пенсиите ще бъдат осъвременени с поне 6,1 на сто. Гьоков предложи осъвременяване на база среден осигурителен доход, който е по-актуален. Това ще реши до известна степен проблема с огромната разлика между старите и новите пенсии. През годините швейцарското правило не доведе до справедливост в размера на пенсиите. Всичко е въпрос на политически решения, каза Георги Гьоков.

Той е за трайни решения за увеличаване на доходите от пенсии. По думите му пенсиите трябва да растат според приноса на всеки в осигурителната система. А всички с пенсии, които не стигат до размера на линията на бедност, трябва да бъдат подпомагане през социалното подпомагане, завърши социалният министър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още