IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как чуждестранният инвеститор избира къде да вложи парите си?

Възможностите за получаване на държавна помощ са ключови при взимането на решение, твърди Борислав Стефанов

19:50 | 13.01.22 г.
Как чуждестранният инвеститор избира къде да вложи парите си?

Политическата обстановка, бизнес климатът и икономическите предпоставки са факторите, които определят къде ще предпочете да инвестира чуждестранният инвеститор. Големите чужди компании се интересуват също какво ще получат като държавна помощ, ако предпочетат България. Това каза пред Bloomberg TV Bulgaria Борислав Стефанов, инвестиционен консултант и бивш изпълнителен директор на Българската агенция по инвестиции. 

„Изборът къде да инвестира дадена компания се възлага на консултантска фирма. За фирмите обаче водещи са чисто икономическите мотиви и основно какво ще получат те като държавна помощ. Защото останалите показатели не са много по-различни в сравнение със съседните ни държави. Затова натежава това кой какво предлага”, посочи гостът.
Консултантите, които съветват инвеститорите, търсят количествени индикатори, за да направят оценката си. Класацията на Световната банка Doing Business е подобен индекс, но България се нарежда на задните места, обясни още Стефанов и добави, че има съществена разлика дали говорим за малки или за големи чужди компании по отношение на това какви неща ги интересуват.

„Големите компании ги интересуват икономическите фактоеи. Тези компании не се притесняват, че някои ще им открадне бизнеса или някой треторазряден чиновник бави проекта им за завод, например. Големите фирми са свикнали, че им се обръща внимание. Големите компании обаче имат по сложен процес на решение кога им е време да се преместят в друга държава. Тези решения се вземат с хоризонт години напред”, каза експертът и уточни, че понякога истинските причини за вземане на решение къде ще се премести компанията, се премълчават.

Целия коментар вижте във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:19 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още