IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще възстанови ли социалната мрежа Truth Social баланса на мнения в интернет?

Социалната медия на Тръмп ще разпространява по-консервативни позиции, посочи доц. д-р Александър Христов от Центъра за анализи и кризисни комуникации

15:59 | 13.01.22 г.
Ще възстанови ли социалната мрежа Truth Social баланса на мнения в интернет?

Той напомни, че сега Тръмп няма информационна платформа, която да е приемлива за съвременното общество и с която да комуникира със света и своите привърженици, след като бяха блокирани акаунтите му в най-популярните социални мрежи.

Доц. Христов посочи, че Truth Social се прави с идеята, че сега установените социални мрежи потискат истината и целта ѝ е да даде платформа на чувстващите се "заглушени" по-консервативни потребители. Той смята, че новата социална мрежа може да има позитивен ефект върху обществото, но ако не успее да регулира по добър начин агресията и езика на омразата, тя може да се маргинализира или да изчезне.

Доц. Христов подчерта, че съвременните социални мрежи имат открито лява либерална политика и една нова мрежа, особено инициирана от човек като Тръмп с „всичките му минуси“, може да върне баланса в мненията. Мрежите много успешно успяват да се справят с фалшиви новини, дезинформация, чисто технологично, но ляво либералните им настроения останаха и това отпраща махалото в друга посока в търсене на други информационни източници, отбеляза той.

По думите му в Truth Social най-вероятно ще се разпространяват по-консервативни позиции.

Според Александър Христов управлението на недоволството, на фалшивата информация и езика на омразата ще бъдат сред основните предизвикателства пред администраторите на Truth Social. „Ако се провалят в това, ефектът за обществото ще бъде изостряне на позициите, продължаване на противопоставянето на обществените групи и поляризиране на обществото не само в САЩ, но и по света“, убеден е един от създателите на Центъра за анализи и кризисни комуникации.

Той не очаква всичките над 80 милиона гласоподаватели в САЩ, подкрепили Тръмп на президентските избори през 2020 г., да се включат в Truth Social, но прогнозира, че ще има много потребители, които ще се включат от любопитство и изследователски интерес.

Ще се окаже ли успешно новото начинание на Тръмп след принудителното му мълчание в социалните мрежи? Има ли изгода бившият американски президент от социална мрежа, която да поддържа имиджа му? Ще привлече ли Truth Social инфлуенсъри?

Целия разговор може да гледате във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още