IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговията на Wall Street започва разнопосочно въпреки силния сезон на отчетите*

Сезонът на отчетите за четвъртото тримесечие на 2021 г. започна тази седмица, като предстои няколко големи банки да публикуват резултатите си в петък

18:32 | 13.01.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:<em> Michael Nagle/Bloomberg</em></em></p>

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Основните борсови индекси в САЩ започват редовната търговия в четвъртък без единна посока въпреки добрите резултати във финансовите отчети на компаниите, пише CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average нараства със 128,71 пункта до 36 419,03 пункта.

Широкият измерител S&P 500 отбелязва спад от 3,37 пункта до 4722,98 пункта.

Технологичният показател Nasdaq Composite изтрива 48,8 пункта от стойността си, като се понижава до 15 139,6 пункта. Въпреки това индексът е напът да отбележи четвърта поредна сесия на зелена територия, докато измерителите Dow и S&P 500 се насочват към трети пореден ден на ръстове.

Пазарът е подкрепен от няколко силни финансови отчета. Докладът на Delta Air Lines показа висока печалба и приходи, което допринесе за поскъпване на акциите с над 4% . Ценните книжа на KB Home поскъпват с 12,48 на сто след отчитането на по-високи от очакваните приходи.

Цената на акциите на Boeing се повишава с 3,06% след като Bloomberg съобщи, че самолетите на компанията 737 Max може да продължат работата си в Китай още през този месец. Акциите на компаниите за разплащания Mastercard и Visa поскъпват с над 2%.

Движенията на пазара в четвъртък са предшествани от поредните данни за инфлацията в САЩ.

Официалната статистика на министерството на труда на САЩ показа, че индексът на производствените цени е нараснал с 0,2% през миналия месец спрямо ноември, което е наполовина от прогнозирания от Dow Jones ръст в размер на 0,4 на сто. Това е значително забавяне в ръста на показателя спрямо предходните два месеца, когато повишението е било съответно 0,6% и 1%.

На годишна база показателят е нараснал с 9,7%, което е най-високото годишно покачване, считано от 2010 г. насам.

В сряда стана ясно, че индексът на потребителските цени е нараснал със 7% на годишна база през декември. Темпът на ускоряване на инфлацията е най-бързият от юни 1982 г. насам, доближавайки 40-годишен връх.

Въпреки данните индексите нараснаха тази седмица, докато доходността върху облигациите намаля.

„Очакваме доходността върху 10-годишните щатски облигации да се измести от сегашните 1,73% до около 2% в следващите месеци, докато инвеститорите обмислят по-ястребовата позиция** на Фед с допълнителни данни за инфлацията. Не очакваме рязък ръст на доходността, който да застраши възхода [на фондовия пазар]. На годишна база все още е вероятно инфлацията да достигне връх през първото тримесечие и да за забави през годината“, пишат стратези от UBS, начело с икономиста Браян Роуз, в своя бележка.

В сряда бенчмаркът Dow нарасна с около 38 пункта, докато измерителят S&P 500 добави 0,3%. Технологичният показател Nasdaq Composite добави 0,2% към стойността си, нараствайки за трети пореден ден.

"Пазарите се отърсиха от шока от исторически високата инфлация, но това до голяма степен се очакваше. Това, за което се вълнуваме, е, че сезонът на отчетите наближава. Очакваме още едни стабилни резултати от корпоративна Америка, които са възможност да спрем да се фокусираме толкова много върху Федералния резерв и паричната политика, и вместо това да видим как наистина се справя икономиката“, коментира Раян Детрик от LPL Financial.

Пазарите ще следят зорко случващото се в Капитолия, където Лейл Брайнард предстои да бъде изслушана за позицията си като заместник-гуверньор на Федералния резерв

Сезонът на отчетите за четвъртото тримесечие започна тази седмица, като предстои няколко големи банки да публикуват докладите си в петък преди края на търговската сесия. Анализаторите очакват приходите за последното тримесечие да са се увеличи с 22,4%, според Refinitiv, но евентуален ключов фактор за пазара ще бъдат прогнозите за 2022 г.

За седмицата индексите S&P 500 и Nasdaq бележат ръст от съответно 1,1% и 1,7% . Бенчмаркът Dow нараства незначително от понеделник насам.

*Към 17:25 ч. българско време

**Централните банкери, които смятат, че инфлацията е много по-голям бич за икономиката от бавния ръст и следователно рядко гласуват за намаление на лихвените проценти, носят нарицателното "ястреби", а тези, които са предразположени да гласуват за намаляване на лихвените проценти и за стимулиране на икономиката, са „гълъби“ - б. а.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:35 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още