IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Технологичните акции поведоха спадовете на Wall Street

Опасенията относно скорошно увеличаване на лихвите от страна на Фед заради инфлацията накара инвеститорите да продават акции на Big Tech

23:08 | 13.01.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Спадовете при технологичните акции оцветиха в червено щатските борсови индекси на фона на опасенията от затягане на паричната политика от страна на Федералния резерв на САЩ заради ускоряващата се инфлация, съобщава CNBC.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average, който проследява търговията с акциите на 30-те най-големи американски публични компании, се понижи с 0,48 на сто до 36 115,27 пункта.

Широкият измерител S&P 500 отчете спад от 1,42 на сто до 4659,25 пункта.

Технологичният показател Nasdaq Composite записа понижение от 381,58 пункта, или 2,51%, до ниво от 14 806,81 пункта.

Сред основните губещи в технологичния сектор изпъкват компаниите от Big Tech, включително Amazon и Microsoft, които натежаха върху представянето на Nasdaq. Акциите на Snap поевтиняха с около 8%, докато тези на Virgin Galactic отчетоха ценови спад с близо 18%, след като компанията за космически технологии, че ще емитира дълг.

Акциите на лидера в сектора на електромобилите Tesla поевтиняха с повече от 5%.

Спадът в технологичният сектор сложи край на тридневното рали за Nasdaq. Като цяло секторът се представя нестабилно от началото на годината, докато американската икономика се бори с ускоряващата се инфлация, а икономисти и анализатори очакват Фед да започне да увеличава лихвите и да свие покупките на активи, за да ѝ противодейства.

„Когато Фед не е ваш приятел, вие продавате бързо“, коментира Питър Бууквар от Bleakley Advisory Group.

Той отбелязва, че няколко големи технологични акции направиха крачка надолу приблизително по едно и също време в обедната търговия.

„Някой каза „извади ме от технологиите““, добави Бууквар.

Пазарите бяха подкрепени от някои силни корпоративни отчети. Delta Air Lines отбеляза спад на печалбата и приходите и потвърди насоките за цялата година, докато акциите ѝ поскъпнаха с над 2 на сто.

Книжата на строителната компания KB Home отчетоха ценови ръст от 16%, след като дружеството представи по-голяма от очакваното печалба.

щатски щатски

Акциите на един от основните компоненти на Dow Boeing поскъпнаха с 3,1%, след като Bloomberg съобщи, че моделът 737 Max на компанията може да бъде върнат в експлоатация в Китай още този месец.

Инвеститорите обърнаха внимание и на новите икономически данни от САЩ. Производствените цени в САЩ са се повишили с по-малко от очакваното през декември, но годишният им ръст все пак достига нов връх във време, когато инфлацията е на най-високото си ниво от близо 40 години. Индексът на производствените цени е нараснал с 0,2% през миналия месец спрямо ноември, което е наполовина от прогнозирания от Dow Jones ръст в размер на 0,4 на сто. Това е значително забавяне в ръста на показателя спрямо предходните два месеца, когато повишението е било съответно 0,6% и 1%.

На фона на тези новини доходността по 10-годишните и 30-годишните американски държавни ценни книжа се понижи съответно до 1,701% и 2,042 на сто.

Доларовият индекс, който измерва силата на американските пари спрямо кошница от шест конкурентни валути, отчете спад от 0,03% до 94,89 пункта.

На петролните пазари цената на сорт Брент се понижи с 0,24 на сто до 84,47 долара за барел, докато фючърсите върху американския лек петрол WTI поевтиняха с 0,63% до 82,12 долара за барел.

Златото също поевтиня с 0,4% до 1820,10 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:15 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още