IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

SAP надмина многократно завишените си годишни цели

Инвеститорите са обнадеждени и от новината, че концернът планира да закупи собствени акции на стойност 1 млрд. евро през 2022 г.

09:51 | 14.01.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Германският софтуерен гигант SAP надхвърли прогнозата си за печалба, която миналата година повиши няколко пъти. Валутно коригираната оперативна печалба за 2021 г. се е увеличила с 1% до 8,41 млрд. евро, съобщи SAP късно вечерта в четвъртък. Базираната във Валдорф група за последен път повиши диапазона си от 8,1 до 8,3 млрд. евро през октомври.

През четвъртото тримесечие приходите на групата са нараснали с шест процента на годишна база до малко под 7 млрд. евро. Приходите в сегмента на облачните услуги са се увеличили с 28% до 2,61 млрд. евро. Приходите от основния продукт S/4 Hana Cloud дори се нараснали с 65% до 329 милиона евро. По този начин най-голямата софтуерна група в Европа показва, че преходът ѝ към изчисленията в облак и отказът от софтуерни лицензи е успешен, пише германският икономически всекидневник Handelsblatt.

Растежът в областта на изчислителните облаци се забелязва и в обема на поръчките. „Текущият обем на поръчките в облака" (Current Cloud Backlog) за 2021 г. е нараснал с 32% до 9,45 млрд. евро, което надхвърля вътрешнофирмените цели на SAP. Поръчките в наличност за S/4 Hana Cloud са се увеличили с 84% до 1,71 млрд. евро.

Акционерите приеха новите данни с облекчение. Цената на акциите на SAP се повиши в САЩ с около три процента след съобщението, което увеличи пазарната ѝ капитализация с малко под 5 млрд. евро. „Силата ни в облачния бизнес е очевидна", заяви главният изпълнителен директор Кристиан Клайн. „Ускореният растеж обещава още по-големи възможности в бъдеще“.

Инвеститорите са обнадеждени и от новината, че SAP планира да закупи собствени акции на стойност 1 млрд. евро през 2022 г. Акциите ще бъдат предадени на служителите в рамките на компенсационната програма Move SAP. „Искаме да засилим още повече културата на споделяне сред нашите служители“, каза финансовият директор Лука Мучич.

Добра прогноза за 2022 г.

Новият оптимизъм на SAP е отразен в прогнозата за цялата година до края на 2022 г. Концернът очаква приходите от облачни услуги да нараснат на годишна база от 9,42 млрд. евро до 11,85 млрд. евро. Коригиран спрямо валутните ефекти, ръстът ще достигне 26%. 

Очаква се приходите от облачни услуги и софтуер да бъдат между 25 и 25,5 млрд. евро за същия период, което се равнява на ръст от само 5 до 6% без валутните ефекти. Инвестициите в облака обаче оставят отпечатък върху оперативната печалба: очаква се този показател да бъде между 7,8 и 8,25 млрд. евро и по този начин в най-добрия случай да остане в застой спрямо предходната година или дори да се свие с 5%.

За SAP развитието на облачния бизнес е от основно значение. Клиентите се насочват към облачни решения, защото те са по-гъвкави, осигуряват по-голяма сигурност и могат да се адаптират по-бързо към нуждите на компанията. Почти неизбежно е, че в същото време бизнесът с лицензи за софтуер и поддръжка ще се свие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още