IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Брюксел се готви да си удържи над 100 млн. евро от неплатени глоби от Полша

През октомври 2021 г. Варшава бе осъдена да плаща ежедневни глоби от 1 млн. евро, свързани с нарушения по върховенството на закона

08:56 | 14.01.22 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Дидие Рейндерс. <em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Дидие Рейндерс. Снимка: Bloomberg

Брюксел е готов да удържи над 100 млн. евро от Полша, за да покрие неплатени глоби, наложени от Европейския съд, предупреди еврокомисарят по правосъдието, докато отговаря на „вълни“ от проблеми в съдебната система на страната.

Дидие Рейндерс е казал за Financial Times в четвъртък, че Европейската комисия ще изпрати скоро писмо до Варшава, изисквайки плащане от 69 млн. евро, генерирани от ежедневни глоби, които Полша е натрупала между началото на ноември и началото на тази седмица.

Ако Варшава не ги плати в 60-дневен срок, ЕК ще удържи този глоби от плащанията от ЕС, които трябва да бъдат разпределени на Полша, като ще бъдат наложени и лихвени плащания, казва той.

„Ангажирани сме с петте вълни от Covid и не знам колко вълни от върховенството на закона в Полша“, казва Рейндерс в интервю. „Продължаваме да се опитваме да управляваме вълните една след друга“.

Отделно от това ЕК се готви да удържи около 50 млн. евро глоби, свързани с друг правен спор, включващ Полша и Чехия.

Полша се намира в продължителна конфронтация с Брюксел заради ходове от страна на консервативната националистическа управляваща партия в страната, която придобива власт над съдебната система, включително чрез дисциплинарна камара, която може да наказва съдиите.

През октомври миналата година Варшава бе осъдена да плаща ежедневни глоби от 1 млн. евро, защото не е успяла да спази временни мерки, наложени от Европейския съд, които изискват да отмени ключови аспекти от дисциплинарния режим.

Противопоставянето около съдебната независимост влоши отношенията между ЕК и петата по големина страна членка на ЕС. То също така задържа одобрението на Брюксел по плана на Полша да похарчи 36 млрд. евро под формата на безвъзмездни средства и заеми от следпандемичния пакет за възстановяване на блока на стойност 800 млрд. евро.

Европейските представители казват, че Полша трябва да премахне дисциплинарната камара, да промени правилата си и да върне освободени съдии като условия да се одобри искането на Варшава за средства за възстановяване от пандемията, но преговорите се провалиха в края на миналата година.

Рейндерс казва, че писмото с искане за плащане на 69 млн. евро ще бъде изпратено в рамките на „часове или дни“. Той добавя: „Виждаме, че няма прилагане на временните мерки, затова ще поискаме от тях да платят“.

Ако Варшава не изпълни мерките, ежедневните глоби ще продължат да се трупат, предизвиквайки още искания за плащания от Брюксел. Представител на Полша е отказал коментар.

Варшава освен това е натрупала около 50 млн. евро от глоби, след като не успя да изпълни решение на Европейския съд да спре дейността си в мина за лигнитни въглища, която е обект на жалби от Чехия.

Чешкият министър на околната среда заяви в четвъртък, че проектоспоразумение, изготвено през септември, е приемливо за правителството ѝ. Полските медии обаче съобщават, че правителството на Полша може да поиска поправки в проекта.

Рейндерс отбелязва, че има някои положителни стъпки от Полша по отношение върховенството на закона, включително свързани с промяна в системата за пенсиониране на съдиите, но ясно заяви, че общата тенденция в страната не е окуражаваща.

„Отново и отново идват негативни сигнали от Полша“, казва Рейндерс. Той посочва новите дисциплинарни процедури срещу съдия и искане от Збигнев Зиобро, полския министър на правосъдието, конституционният съд на страната да вземе решение по мярка на Брюксел, която позволява на ЕС да задържа финансиране при нарушение на върховенството на закона.

По отношение на последните заплахи от Зиобро за спиране на плащанията към бюджета на ЕС заради спора Рейндерс казва: „Европейският съюз плаща повече на Полша, отколкото получава. Затова, в крайна сметка, това е една много странна игра“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Gocho
преди 2 години
Хе хе ,как ще я обясняват на поляците тая работа демократковците
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още