IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Tesla отложи производството на Cybertruck за първото тримесечие на 2023 г.

Поредното производствено забавяне е свързано с промяната в характеристиките и функциите на пикапа и заради проблемите във веригите на доставка

10:22 | 14.01.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Американският автомобилен концерн Tesla Inc. ще започне производството на своя дългоочакван електрически пикап Cybertruck до края на първото тримесечие на 2023 г., което представлява поредното отлагане спрямо първоначалния план за стартиране на операциите в края на тази година, съобщава Ройтерс, цитирайки източник, запознат с темата.

Поредното производствено забавяне е свързано с промяна в характеристиките и функциите на пикапа, която Tеsla извършва, за да направи превозното средство още по-привлекателно за клиентите, докато конкуренцията в сегмента се нагорещява. 

Очаква се Tesla да стартира с ограничено производство на Cybertruck през първото тримесечие на 2023 г., преди да увеличи операциите, добавя източникът.

Водещият производител на електрически автомобили в момента произвежда електрически седани и SUV автомобили, оставайки встрани от сегмента на пикапите, който е изключително популярен в Америка.

Ford Motor Co. и Rivian Automotive изпревариха Tesla с пазарната реализация на електрическите пикапи.

Ford заяви в началото на януари, че ще удвои годишния производствен капацитет за своя електрически пикап F-150 Lightning до 150 000 автомобила преди дебюта му, предвиден за тази пролет, в САЩ.

Пазарната капитализация на Ford надхвърли 100 милиарда долара за първи път в четвъртък (13 януари), докато акциите на Tesla поевтиняха с 6,7%, а тези на Rivian – със 7,1%.

Главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск, който представи футуристичния пикап, вдъхновен от киберпънк филмите като “Блейд Рънър” (1982 г.), през 2019 г., вече беше отложил производството му от края на 2021 г. за края на 2022 г.

тесла тесла

Строителна дейност, свързана с планираната гигафабрика на Tesla в Тексас. Снимка: Bronte Wittpenn/Bloomberg

Мъск заяви, че ще предостави актуализирана продуктова пътна карта по време на обявяването на финансовите резултати на компанията на 26 януари.

„О, тази година беше такъв кошмар във веригите на доставка и това не е свършило!“, написа в Twitter той в края на ноември, когато беше попитан за старта на производството на Cybertruck.

Tesla наскоро премахна препратка от уебсайта си за поръчки на Cybertruck.

„Ще можете да завършите конфигурацията си, когато производството наближи през 2022 г.“, написа тогава компанията. 

Tesla планира да произвежда Cybertruck в своята фабрика в Тексас, която се очаква да сглобява и автомобили Model Y в началото на тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още