IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Давосците са разтревожени за глобалната перспектива

Наблюдава се изместване на фокуса от икономически и политически въпроси към екологични и социални

11:05 | 17.01.22 г. 17
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Давос, Швейцария. <em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Давос, Швейцария. Снимка: Bloomberg

Става ли по-мрачна глобалната перспектива? Ако погледнете цените на акциите напоследък, отговорът вероятно е „не“, пише Джилиън Тет за Financial Times.

В Америка темпът на инфлация току-що удари поразителните 7 процента (за декември на годишна база - бел. прев.), а Федералният резерв се готви да затегне политиката. Но американските фондови пазари остават в подем, заедно с повечето други световни индекси - без значение на напрежението около Украйна и Тайван и растящите цени на петрола.

Ако обаче погледнете настроението сред така наречения давоски елит - бизнес лидерите, които присъстват на годишната среща на Световния икономически форум (СИФ) в този луксозен швейцарски ски курорт - може да се почувствате по-разтревожени.

Всяка зима форумът анкетира своите членове за предполагаеми рискове и току-що публикува най-новото си проучване, преди виртуалната си среща следващата седмица. То разкрива, че само 16% от давосците се чувстват „положително“ или „оптимистично“ по отношение на глобалните перспективи; останалите са „притеснени“ или „загрижени“.

Може да кажете, че това не е изненадващо, като се имат предвид Covid тенденциите. Но това, което е по-забележително, е, че само една десета от давосците прогнозират ускоряващо се глобално възстановяване, докато подобен дял се страхува от катастрофа, а четири пети очакват „трайно променлив“ сценарий или „грапава траектория“. Това е изумително мрачен сценарий, дори като се вземе предвид, че това проучване често е с песимистичен уклон, защото се фокусира върху риска.

Двойно по-смайващи са детайлите за това, което плаши елита на Давос. Преди десетилетие въпросите, които ги занимаваха, бяха свързани обикновено с икономически, технологични или политически проблеми като „фискални дисбаланси“, „ръстове на цените на петрола“, „финансов колапс“, „заплахи за киберсигурността“ или „междудържавен конфликт“ (евфемизъм за война).

Тези опасения до известна степен си остават. „Геоикономическата конфронтация” (т.е. търговски войни и други сблъсъци) се счита за десетият най-голям общ глобален риск сега. „Дълговите кризи“ са на девето място. А допълнително, по-подробно проучване сред световните лидери показва, че 14% от давосците се притесняват от „спукване на балона при активите“ през следващите две години.

Но по-малко форумци се тревожат за балона, отколкото за „срив в киберсигурността“ или екологични и социални проблеми. И в общата перспектива 5 от 10-те най-големи глобални риска са свързани със зелени проблеми като „неуспех в действията за климата“, „екстремно време“ и „загуба на биологично разнообразие“. Останалите имат социален характер и включват „ерозия на социалното сближаване“, „кризи на поминъка“ и „инфекциозни болести“.

Последна актуализация: 08:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

17
rate up comment 2 rate down comment 0
julian12
преди 2 години
Давосците да умрат всички в адски мъки! ПЛАНДЕМИЯТА отшумява защото излязоха документи от ДАРПА, доказващи ефективноста на иверметкин и ходроксихлорикуин. Сега ще опитват с другата аджента - затваряне защото имало климатични промени. Тоталитарен ред!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 6 rate down comment 0
khao
преди 2 години
дааа, за това като иден на музей У Лондон или У Париж само 10% е енглийско и френско изкуство... другото са Египет, Ацтеки и тнт все от другия край на света.... и са ги купили, нали! :):):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 9 rate down comment 0
Боян
преди 2 години
Естествено, че не е само с ограбването на чужди държави, но и с бруталното експлоатиране на собственото си население, не случайно раждаемостта от много години е трагична и белите роби също са на изчезване. Белите са свикнали от хиляди години да бачкат за да оцеляват през зимата, но новите граждани на европа и америка от африка и други южни държави не са свикнали да бачкат като ненормални, нито пък имат слабост към пестене имат ли два лева трябва да се изхарчат, а успеха се дължи и на спестовността на белите, която новите граждани не разбират изобщо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 2 rate down comment 9
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Толкова ти е акъла, затова си мисшиш, че ЕС е богат, щото бил убивал и грабил. Лесно обяснение за празноглавите фенове на кремъл. Хората работят, работят много и ефективно, работят с главите си, спестяват и инвестират, имат закони и ги спазват. А вие надигайте шишето с водка и се чудете що сте бедни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 5 rate down comment 2
khao
преди 2 години
ааа, сега такъв бил живота, на бате плоското дете! :):) разсъждаваш така, все едно сега си се родил или си живял цпл живот в пещера!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 8 rate down comment 2
doba
преди 2 години
aranda, power grid - Ами такъв е Живота. Дори и не допускам, че АКО Картаген бе победил Рим щеше да има някаква милост :) Или вие ако попаднете в ръцете на някой... хафро-хамериканец няма да ви се размине :) Ще има бой, *** и хафриканска музика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 9 rate down comment 2
power grid
преди 2 години
doba прав си наистина богаъството в ЕС не е паднало от небето...Зад него стоят грабежиубийстваробство..Запада забогатя вследствие награбежа на Северна и Южна Америка Азия и Африка.Това че забогатяли с труд го разправяй на баба си.Като погледнеш хубавите църкви площадо картини замисли се кой ги е поръчал и откъде са парите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 7 rate down comment 2
aranda
преди 2 години
Очаквах някой да ме апострофира, че толкова можеш - толкова получаваш. Няма да връщаме историята назад и да коментираме как са изсмуквани ресурсите на цели държави, а на хората там са им подхвърляни някакви трохи...колкото да преживеят. Само защото "на Запад" са по- умни и можещи...Само че сега и ресурсите на богатите общества са изсмукани от върха на пирамидата, и то за поколения напред. И мислещите млади или бедни хора са наясно с това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 8 rate down comment 1
doba
преди 2 години
aranda, Новите поколения и бедните мигранти си мислят, че сегашното благосъстояни на ЕС и Запада като цяло е паднало от небето. Всеки си мисли, че ВиК-то, пералнята, съдомиалката и хладилника са даденост. Отделно комуникациите. НО зад тах стоят трудът на хора, посветили се на т.н. растеж, отричан по-долу. До 100г посочените от мен неща по-горе просто... ги е нямало.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 1
nkavrakov1982
преди 2 години
Точно тази теза защитавам и аз.Доказано е че ръста и инфлацията не са задължителни за благосъстоянието.Идеята е че растежа на всичко,говорим за самата производителност на стоки и не само,а и на услуги,води до иновации и по добър живот Само че да,както и ти каза има един таван и след него този растеж става токсичен.Богатите искат да трупат до безкрай на гърба на бедните.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още