IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И специалните служби не намериха изгубената пътна карта, подписана с "Газпром"

Тъй като документът не може да бъде открит в България, енергийният министър е поискал от "Газпром" да изпратят копие

13:02 | 14.01.22 г. 9
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

И ДАНС, и МВР са се включили в търсенето на пътната крата за развитие на газопреносната мрежа, подписана с "Газпром" през 2017 г. Това обясни по време на парламентарния контрол енергийният министър Александър Николов.

Той поясни, че още през лятото на 2021 г. служебният министър на енергетиката Андрей Живков е възложил проверки, които само са установили документи, в които се споменава тази пътна карта, както и информация за сформиране на работни групи по темата.

Пътната карта не е открита нито в Министерството на енергетиката, включително и в секретната каса, нито в другите предприятия, обвързани с казуса. Затова на 17 декември 2021 г. Николов е поискал "Булгартрансгаз" да изиска копие от документа от "Газпром". До този момент обаче отговор от руската компания все още няма.

Още през август 2021 г. енергийната комисия към 46-ото Народно събрание възложи на газопреносното дружество да поиска копие от документа от руския газов холдинг.

Депутатът от "Демократична България" Мартин Димитров призова активно да се търси информация за тази пътна карта, още повече, че предстоят преговори за новия договор за доставка на природен газ. По негови думи България не може да подпише договор, без да знае всички поети ангажименти.

Ако документът беше формалност, той щеше да бъде намерен, каза Димитров и допълни, че съмнителен е и фактът, че "Газпром" не желае да разкрие неговото съдържание.

Александър Николов съобщи още от парламентарната трибуна, че работата по газовата връзка с Гърция (IGB) изостава в някои критични участъци. На седмична база в министерството се получава информация за развитието на проекта и има искане към строителя AVAX да поеме ангажимент физически строителството да бъде завършено до май 2022 г., за да може да бъде спазен и срокът за въвеждане в експлоатация от 1 юли 2022 г.

Газовата връзка е договореното трасе България да получава газ от Азербайджан и завършването на проекта ще позволи на страната да получава в пълен обем договорения газ, чиято цена в момента е по-ниска от тази на "Газпром Експорт".

Николов уточни още, че AVAX е поискал удължаване на срока за изграждането на газовата връзка на 13 декември. Искането е разгледано на заседание на борда на проектната компания ICGB на 16 декември и на него е взето решение да се използват "всички договорни инструменти" да се ускори работата на строителя.

На 21 януари ICGB ще обсъди искането на българската страна да бъде поискана неустойка за забавата, считано от 1 януари 2022 г.

Енергийният министър увери още, че се водят регулярни разговори и се провеждат срещи, на които да се дискутират възможности за запазването на работата в Маришкия басейн, включително и за технологии за улавяне на въглероден диоксид и т.н. 

В отговор на въпроса на депутата Славена Точева (ГЕРБ - СДС) относно режим на уличното осветление, въведен в много общини заради скъпия ток, Александър Николов припомни, че общинските администрации получават подкрепа по схемите за компенсации за небитовите крайни потребители на електрическа енергия. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 2 rate down comment 3
ing5rov
преди 2 години
пъпеш , баща ти те е правил баш когато най малко мерак за туй е имал ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 3
Императорът
преди 2 години
Хахахха, точно ти ли - генетическата грешка, ще коментираш гените на цели народи? А ти замисляш ли се, че може би Газпром не се о отказал без нищо от правото си да ни търси обезщетение за проваленият в последният момент от нас проект Южен поток?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 3
Стоян Петров
преди 2 години
Прав си Гочо! Не мога да твърдя, че руските гени са най-гнусни, защото турските такива може да са по-гнусни от тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 1
Gocho
преди 2 години
Ти се поинтересувай кой е" загубил "документа а не разсъждавай за генетикатаИ за да ти помогна ,документа е изчезнал точно по време на тия дето се хвалеха колко руски проекти са спрели и даваха акъл колко руски дипломати трябвало да се изгонят Между другото ,как ще обясниш мераците за посещение в Русия на външните министри на Англия и Германия Сигурно случая Скрипал ще изяснява
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 4
дядя Вова
преди 2 години
EUSSR - зиг хайл! за 4-тия Райх!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 4
bgMan
преди 2 години
Баси и продажната бандитска държава дето при това все още е и колония на Русия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 0
abdul
преди 2 години
от този момент нататък, в тази "карта" може да пише каквото теменужка (докато е жива) и газпром се разберат. Може например да пише, че следващите 50 години България ще купува газ на каквато цена каже правнучето на путин, с вкл. минимални количества.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 7
Стоян Петров
преди 2 години
Голяма част от неразбориите в енергетиката ни произтиччат от нас, но трябва да отдадем заслуженото на тези които носят най-гнусните гени на земята - руснаците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 6
Стоян Петров
преди 2 години
Дали в тази карта пише, защо България се отказа от 1 200 000 000 $ такси, които газпром ни дължи за Трансбалканският поток? Нека да сме наясно, русия отдавна е купила Доганя и Шиши като проводник на нейните интереси. Това че Бойко Борисов също се е продал, не можах да приема доста време. Неприятно, но факт. Но какво може да очакваме от русия - рекет и корупция. И след това още рекет и отново корупция и пак рекет и повече корупция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още