IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БВП на Германия се е свил с до 1% в края на 2021 г.

Страната изостава от другите големи икономики в Европа в предоляването на пандемията

13:12 | 14.01.22 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Икономиката на Германия се e свила с до 1% през последното тримесечие на 2021 г., след като появата на омикрон варианта на коронавируса влоши допълнително ситуацията в страната заедно с проблемите при доставките и най-бързата инфлация от три десетилетия, предаде Bloomberg.

Брутният вътрешен продукт на Германия се е свил с между 0,5% и 1% за тримесечния период, съобщи Федералната статистическа служба на брифинг в петък.

Изменение на БВП на Германия по тримесечия

За годината като цяло икономиката е нараснала с 2,7%, в съответствие с очакванията. Това обаче оставя БВП все още с 2% по-нисък от нивото през 2019 г., преди да удари Covid-19, а страната изостава от другите големи икономики в Европа в преодоляването на пандемията.

Анализаторите прогнозират, че Франция, Италия и Испания ще отчетат експанзия от 4,5% или повече по-късно този месец.

Германия се възстановява по-бавно от останалата част от Европа

Най-голямата икономика на континента се очаква да укрепи позициите си през предстоящата година, въпреки че бързото разпространение на омикрон заплашва с по-строги ограничения на движението, недостиг на персонал и съкращения на производството в близко бъдеще.

Въпреки че вълната от заразени с омикрон варианта ще тежи през зимните месеци, ще има "значителен импулс" от пролетта нататък, според централната банка на страната Бундесбанк, която прогнозира растеж от 4,2% за цялата 2022 г.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още