IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Голяма кибератака порази правителствените сайтове в Украйна

Страната подозира, че Русия стои зад нападението

15:19 | 14.01.22 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Голяма кибератака, предупреждаваща украинците „да се страхуват и да очакват най-лошото“, удари правителствени уебсайтове късно в четвъртък, което остави някои от тях недостъпни и в петък сутринта и накара Киев да започне разследване, предава Ройтерс.

Говорителят на украинското външно министерство коментира пред агенцията, че е твърде рано да се каже кой е извършил атаките, но посочва, че Русия е стояла зад подобни нападения в миналото.

Кибератаката, която засегна министерството на външните работи, министерския съвет и съвета за сигурност и отбрана, както и други, се случва в момент, в който Киев и неговите съюзници сигнализираха за потенциална нова военна офанзива на Русия срещу Украйна.

„Твърде е рано да се правят заключения, но има дълъг списък с руски кибернападения срещу Украйна, случили се в миналото“, коментира говорителят на външното министерство.

Руското министерство на външните работи не е отговорило веднага на запитването за коментар. Русия преди е отричала да стои зад кибератаки срещу Украйна.

„Украинци! Всички ваши лични данни са качени в публичната мрежа. Всички данни на компютъра са унищожени и е невъзможно да бъдат възстановени“, гласи съобщение, появяващо се на хакнатите правителствени уебсайтове. Текстът е написан на украински, руски и полски.

„Цялата информация за вас стана публична. Страхувайте се и очаквайте най-лошото. Това е за вашето минало, настояще и бъдеще“.

Нарастващо напрежение

След серия от безрезултатни преговори по сигурността тази седмица в Европа в четвъртък Съединените щати предупредиха, че заплахата от руска военна инвазия в Украйна е висока.

Русия каза, че преговорите продължават, но са в задънена улица, докато страната се опитва да убеди Запада да забрани на Украйна да се присъедини към НАТО – искане, което Вашингтон казва, че няма как да се случи.

Коментирайки кибератаката, високопоставен украински служител по сигурността посочва: „Всички субекти на киберсигурността са били наясно, че са възможни подобни провокации от Руската федерация. Затова отговорът на тези инциденти е както обикновено“.

По-късно правителството заяви, че е възстановило повечето от засегнатите уебсайтове и че не са откраднати лични данни. Редица други правителствени сайтове са спрени, за да се предотврати разпространението на атаката, допълват властите.

Отношенията между Украйна и Русия се сринаха след анексирането на Крим от Москва през 2014 г. и избухването на война между силите на Киев и подкрепяните от Русия сепаратисти в Източна Украйна през същата година. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 4
дядя Вова
преди 2 години
И на полски! Хе! Бандеровските уркаински нацисти колко поляци избиха! Едва ли ги знаете точно, но мислете са мнооого хиляди!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още