IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лагард: Дигиталното евро няма да замени кеша, то ще даде нови бизнес възможности

Ще предприемем всички необходими мерки, за да постигнем целта си от 2% инфлация в средносрочен период, заяви председателят на ЕЦБ

16:48 | 14.01.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Thierry Monasse/Bloomberg</em></p>

Снимка: Thierry Monasse/Bloomberg

Дигиталното евро няма да замени физическите пари, а ще осигури нови бизнес възможности и ще е катализатор за технологично развитие и инвестиции. Такова мнение изрази председателят на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард по време на конференция, цитирана от пресслужбата на регулатора.

„Европейските посредници ще са в позиция, в която ще могат да подобрят предлаганите от тях услуги и ще останат конкурентоспособни, докато нови участници навлизат на пазара на разплащания“, изтъкна Лагард. Според нея това би подкрепило паричния и финансовия суверенитет на Европа.

„Дигиталното евро ще даде на хората достъп до по-лесно, безопасно и надеждно платежно средство, издадено от централната банка“, каза още Лагард.

По време на конференцията гуверньорът на ЕЦБ изтъкна, че в момента Европа трябва да надгради на основите, поставени в миналото. „Ако го сторим, може да превърнем нашите постижения в устойчиво развитие за Европа“, смята Лагард. Според нея това може да стане чрез три ключови елемента – чрез осигуряване на стабилност, чрез подсилване на предлагането и чрез подсигуряване на стратегическа автономност.

По отношение на осигуряването на стабилност председателят на ЕЦБ за пореден път заяви своята категорична позиция за достигане на целта от 2% инфлация на Стария континент.

"Очакваме двигателите на инфлацията да се забавят през годината. Разбираме, че нарастващите цени притесняват много хора и взимаме тези опасения насериозно. Затова нека повторя, че отдадеността на банката за постигането на ценова стабилност е непоклатима“, каза Лагард.

"Ще предприемем всички необходими мерки, за да подсигурим, че ще постигнем целта си от 2% равнище на инфлацията в средносрочен период“, обяви Лагард.

По думите й подсилването на предлагането може да стане чрез използването на големия пул от инвестиции в Европа и по света. Тя посочи, че в момента има големи структурни промени в икономиката, свързани със зеления преход, дигиталната революция и демографските изменения.

„Ако искаме да осигурим устойчив растеж в бъдеще, търсенето и предлагането трябва да се движат напред заедно, докато икономиката се приспособява към тези промени. За това ни е необходим силен, интегриран и диверсифициран финансов сектор на ЕС“, каза Лагард, като допълни, че е необходимо да се развият европейските капиталови пазари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още