IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Анкара: Решихме проблема с лихвите, сега приоритет е инфлацията

Новият турски финансов министър гледа с оптимизъм на икономиката и иска да опровергае песимистите за инфлацията в страната

11:33 | 15.01.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Нуредин Небати. <em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Нуредин Небати. Снимка: Bloomberg LP

Новоназначеният финансов министър на Турция смята, че пикът на инфлацията в страната ще бъде достигнат месеци по-рано от очакваното и то с нива далеч по-ниски от очакваните от водещите банки на Wall Street.

След като поскъпването на лирата доведе до едно от най-бързото покачване на цените от две десетилетия, министър Нуредин Небати представи програма, която поставя ударение върху цените и отнема част от натиска върху централната банка.

Ръстът на потребителските цени няма да се ускорява след този месец и ще остане до голяма степен без промяна, докато не настъпи сезонно подобрение в цените на храните, а оттам и цялостно забавяне през лятото, коментира Небати в интервю по-рано през седмицата.

Този сценарий обаче може да е трудно изпълним, след като турската лира загуби почти половината от стойността си само през последните три месеца, а лихвените проценти, коригирани спрямо цените, ще продължат да са под нулата още месеци напред.

Налице е и нарастващият песимизъм на банки като JPMorgan Chase & Co. и Goldman Sachs Group Inc., чиито икономисти прогнозираха, че миналогодишната валутна криза може да изпрати инфлацията отвъд 50% през първата половина на годината – завърши миналата година на ниво от 36% - и че облекчение ще има чак по-късно през 2022 г.

Попитан накъде ще се ориентира краткосрочната политика на централната банка на страната, Небати заяви само, че е необходимо да се види какво ще стане през януари, февруари и март.

Следващата среща на ръководството на Турската централна банка е на 20 януари.

Основният приоритет на финансовото министерство през последните седмици е лирата. Извънредните мерки на властите от края на миналата година – включително програмата за защита на депозити в лири от валутни движения – донесе известна стабилност на пазарите.

„Това, върху което трябва да се фокусираме в момента, е инфлацията“, казва Небати. „Нямаме проблем с лихвения процент. Той се движи по собствен път“, отбеляза министърът.

Преди да поеме поста, 58-годишният Небати бе заместник на Берат Албайрак, зетят на Ердоган, който бе финансов министър повече от двегодини, преди да напусне поста изненадващо през ноември 2020 г.

Неговото семейство притежава текстилен бизнес, а министърът има място в борда на „Мусаид“ – бизнес група с исторически тесни връзки до ислямистките и консервативни партии в страната, включително и управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) на Ердоган.

Проблемите с инфлацията в Турция не са от вчера – те са дълбоко вкоренени и от дълго време предизвикват проблеми за икономиката. Но именно силният натиск на президента за намаляване на лихвите бе потъркването, което отприщи духа на растящите цени и ускори инфлацията до най-бързото ѝ покачване, откакто Ердоган е на власт.

След четири агресивни понижения на лихвите, които смъкнаха основния бенчмарк с 500 базисни пункта само от септември насам, централната банка постави на пауза облекчаването, за да направи оценка на резултатите от паричните стимули.

Сега, когато лирата вече не пада свободно, Небати очаква по-ниската ѝ цена и скъпата енергия да захранят инфлацията през януари, но след това да има естествено забавяне на ръста в цените до далеч по-лесно управляеми нива към края на 2022 г. А след това предстои ключова година за управлението на Реджеп Ердоган.

„Има само едно нещо, което остана, и това е инфлацията“, каза Небати. „Ще влезем в общите избори през юни 2023 г. с едноцифрена инфлация“, обеща той.

По думите му никой не е очаквал такова поевтиняване на турската валута, но сега проблемът с лихвите вече е решен. „Решихме проблема с лихвите. Сега приоритет е инфлацията“, категоричен е той.

Министърът уточни, че правителството ще продължава да подпомага икономиката, но този път кредитните стимули ще бъдат „избирателни“.

„2022 г. ще е на обрати, стабилност и такава, в която нещата ще се върнат в релси“, обеща още Небати.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
Dr. Vatnikov
преди 2 години
"министърът има място в борда на Мусаид бизнес група с исторически тесни връзки до ислямистките и консервативни партии в страната, включително и управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) на Ердоган." ...ясно, уж нов бaрдaк със стари к***и.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още