IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Зелената" тема навлиза изключително бързо в икономиката

Стартъп компаниите с екологично производство може да подпомагат големия бизнес като го направят по-кръгов и по-зелен, твърди д-р Марина Стефанова

20:41 | 14.01.22 г. 4
"Зелената" тема навлиза изключително бързо в икономиката

Тя посочи, че и изискването на влезлите в сила от началото на 2022 година промени, засяга публични компании с повече от 500 служители в ЕС и ги кара да изчисляват и докладват индикатори, свързани с дейности с въздействие върху климата и климатичните промени.

"От 2013-2014 година се говори за въвеждането на нефинансовата информация като част от доклада на дейността на дружества в обществен интерес, както и на публично листваните компании с над 500 служители. В България този брой до миналата година беше 67 компании, които са пряко засегнати с тази регламентация“, съобщи д-р Стефанова.

Тя посочи, че получаването на тази информация може да помогне за управлението на екологичното въздействие, включително насочването на тези компании към инвестиции в зелена и кръгова икономика, които са основни компоненти на европейския зелен пакт.

По думите ѝ, такива инвеститори вече има и преди приемането на европейския зелен пакт, които са се позиционирали в търсене на инвестиции с по-социален портфейл  – в образование, в социална сфера, в достъпни жилища, в кръгова икономика. Според д-р  Стефанова досега от тези цели са се интересували „една бутикова част“ от инвеститорите, но тя очаква, че все по-голяма част от тях, особено младите, ще търсят много по-зелени и по-социални вложения.

„Ако много компании не се окажат достатъчно "зелени" според европейските правила, могат да останат без финансиране в бъдеще“, предупреди председателят на Българска асоциация на КСО специалистите. Д-р Стефанова припомни, че за това се говори доста отдавна и 2018 и 2019 година бяха посветени на предварителна оценка, особено при малките и средни компании, по зададени параметри от Европейската комисия.

Експертът поясни, че в пакета за устойчиви финанси има т.нар. преходни финанси, насочени към процеси, продукти, технологии, които компаниите имат възможност да внедряват в своите производства или оперативни процеси, така че да "озеленят" или да направят своите дейности част от кръговата икономика.

Д-р Стефанова направи сравнение с големите компании, които въпреки че са устойчиви на пазара „очевидно не са зелени и не са изцяло в кръговата икономика“. "Тяхната задача ще е да оценят стъпка по стъпка своя процес на създаване на икономическа стойност, да направят анализ на конкретните теми, свързани с транспорт, с управление на сградите, за да се ползват с такъв тип транзитно финансиране", коментира възможността за преминаване към зелени проекти експертът.

Марина Стефанова е на мнение, че по-малките и стартъп компаниите, които започват с изцяло зелено и чисто производство, с нов бизнес модел, може да подпомагат големия, установен бизнес, като го направят по-кръгов и по-зелен. Тя отбеляза, че за това има както икономически възможности, така и интерес от инвеститорите.

Въпреки липсата на окончателен вариант на правилата на т.нар. зелена таксономия, д-р Стефанова подчерта, че правилата не са нови за бизнеса и много компании вече подготвят годишните си отчети със специално внимание върху това какво е въздействието от дейността им върху климата, както и как климатичните промени влияят на фирмата.

Ще стане ли задължителна информацията за зелена дейност на фирмите и кой ще следи дали се изпълнява Парижкото споразумение при постигането на глобалните цели в зелената икономика?

Целия коментар вижте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „В развитие“ може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 4 rate down comment 5
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Дееебббила от коментар 1 стиска акцийки от добивни компании на обща стойност 2 излизания на ресторант, но затова лае толкова. Все едно ще промени фактите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 3
khao
преди 2 години
работата отива към глобална екологична катастрофа, но сме управлявани от малллоумници на хранилка от големите корпорации... дебииила от първия коментар е пример за полезен ***!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 3
Oбичам България
преди 2 години
За 2021 г от глад са умрели над 30 млн души, а от температура (висока или ниска) над 5 млн души. Но трябва да се интересуваш малко повече от света, а не само от това какво са казали американците или руснаците...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 3
Императорът
преди 2 години
" Тази криза е по-дълга, малко по-невидима от пандемичната, но е по-разрушителна, провокирана от "измененията на климата". " - така - с добавените от мен вътрешни кавички, вече се доближаваме до действителността. Лъжата за "глобалното затопляне причинено от хората" ще причини (и ВЕЧЕ причинява) много по-страшна криза от пандемическата !!! Резултатът е предизвестен - енергиен срив, последван от икономически, последван от социален. Стотици милиони ще платят със срив на жизнения стандарт, милиарди - с глад и недоимък. Дано доживея да видя не как хора *** от студ и глад, а как розаво-зелените талибани се люлят по стълбовете и дърветата !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още