IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ: Русия готви претекст за инвазия в Украйна

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков нарече информацията "неоснователна" и "голословна"

23:34 | 14.01.22 г. 20
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Русия подготвя претекст за инвазия в Украйна, а Москва вече подготвя операция под фалшив флаг в Източна Украйна. Това твърди представител на американското правителство, пожелал анонимност, предаде Bloomberg.

Според правителството на американския президент Джо Байдън Русия се готви за подобни действия и чрез кампания за дезинформация, водена в социалните медии, която представя Украйна като агресор.

Като част от плана правителството на президента Владимир Путин е подготвило оперативни агенти, обучени за водене на бойни действия в градски условия и в използването на експлозиви, вероятно за извършване на саботажни действия срещу марионетните сили на Русия в Украйна или в близост до нея, заявиха представители на администрацията в петък. За събитията след това щял да бъде обвинен Киев, ако президентът Владимир Путин реши, че иска да започне инвазия. Американският представител не разкри подробности как разузнаването е достигнало до тези изводи и доколко е уверено в тях.

Украински медии също съобщиха вчера, че според властите руски специални сили подготвят операция под фалшив флаг.

Прессекретарят на Белия дом Джен Псаки заяви, че руската инвазия, ако се случи, „може да започне между средата на януари и средата на февруари".

Планът на Русия вероятно ще бъде задействан, ако дипломацията със САЩ, НАТО и ключови европейски държави не успее да постигне целите на Москва, се казва в оценката, споделена от американски служител, който е помолил да не бъде идентифициран.

Русия многократно е отричала, че възнамерява да нахлуе в съседната страна, а американските служители не предоставиха повече подробности за разузнавателната информация, която според тях стои в основата на оценката им. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че информациите в западните медии за това, че Русия уж подготвя провокации, са неоснователни и „голословни“, предаде ТАСС. „До момента всички тези изявления бяха голословни и неподкрепени от каквито и да било доказателства", подчерта той пред ТАСС. 

Новата информация излиза наяве часове след кибератаката, която в петък срина редица украински правителствени уебсайтове. Според Виктор Жора, заместник-ръководител на държавната агенция, отговаряща за специалните комуникации и защитата на информацията, са били засегнати 70 правителствени агенции, включително министерствата на външните работи и на земеделието.

След серия от безрезултатни преговори по сигурността тази седмица в Европа в четвъртък Съединените щати предупредиха, че заплахата от руска военна инвазия в Украйна е висока.

Русия каза, че преговорите продължават, но са в задънена улица, докато страната се опитва да убеди Запада да забрани на Украйна да се присъедини към НАТО – искане, което Вашингтон казва, че няма как да се случи.

Коментирайки кибератаката, високопоставен украински служител по сигурността посочва: „Всички субекти на киберсигурността са били наясно, че са възможни подобни провокации от Руската федерация. Затова отговорът на тези инциденти е както обикновено“.

По-късно правителството заяви, че е възстановило повечето от засегнатите уебсайтове и че не са откраднати лични данни. Редица други правителствени сайтове са спрени, за да се предотврати разпространението на атаката, допълват властите.

При наличието на повече от 100 000 руски войници на границата с Украйна през последните дни американски служители започнаха да предупреждават, че Москва може да се опита да създаде събитие под "фалшив флаг", за да оправдае нахлуването.

"Никой не бива да се изненадва, ако Русия разпространява дезинформация за ангажименти, които не са поети, или ако Москва отиде още по-далеч и провокира нещо като претекст за по-нататъшна дестабилизираща дейност", заяви в сряда говорителят на Държавния департамент Нед Прайс.

Според хора, запознати с дискусиите, които са се състояли тази седмица, администрацията на Байдън е обсъдила редица възможни действия от страна на Москва, които според нея трябва да предизвикат ответни мерки. Освен изпращането на войски в Украйна, планът на Кремъл може да включва и опит за организиране на преврат срещу украинския президент Володимир Зеленски или други действия за дестабилизиране на неговото правителство. 

При руска атака потенциално застрашени са и близо 200 военнослужещи от Националната гвардия на Флорида, които се намират в Украйна в рамките на редовна ротация на американските сили и служат като инструктори. Говорителят на Пентагона заяви, че въпреки предупреждението за плановете на Москва администрацията смята, че все още има място за дипломация за разрешаване на кризата.

Разговорите в Европа тази седмица не успяха да хвърлят светлина върху намеренията на Москва и не е определена дата за възобновяване на дискусиите. Въпреки че Путин отрича да планира да нахлуе в Украйна, той изисква от НАТО гаранции за сигурност, които военният алианс твърди, че не може да предостави.

Отношенията между Украйна и Русия се сринаха след анексирането на Крим от Москва през 2014 г. и избухването на война между силите на Киев и подкрепяните от Русия сепаратисти в Източна Украйна през същата година. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

10
rate up comment 6 rate down comment 6
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Да не е за първи път - така нападнаха и Полша, Финландия и тм.. Всички тия тактики са ги научили от Гьоринг. Кремълския Мордор говори лъжа след лъжа и това си му е нормалното състояние. Ще разиграят и някакво театро и с Украйна за да си намерят "повод" за нахлуване. Но този път ще ядат голямо дърво, Украйна е към 40 милиона, а оръжие за тях ще има!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 6
дядя Вова
преди 2 години
Троллчета, приемам адреси. Скоро да ви разпратя подаръци от дядя ви Вова, т.е. от мен. По 1/2 кило ваззелин. Повод винаги се намира. Виж обаче, ще ви трябват повече каиши. Че като се вдигне щатският самолет, 1 каиш се къса. И ще ви стържат от пистата..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 7
Pyramid
преди 2 години
Щатите, изначално лъжат, като подменят понятията инпосле - " Ама какво стана?!?" Само вижте написаното в статията, също - както е практиката тук - спусната от Козяк и техни агенти:" субекти на сигурността". Тези хора, подменят понятия, т.к."сигурност", Е СЪСТОЯНИЕ, А НЕ КЛУБ някакъв. Съответно, какво да очакваш от такива? Тласкат света към война, вътрешни свои проблеми да решават. Винаги е било така. Сега, обаче, за враг, си избраха Неправилния Субект и съм загрижен за милионите - десетки до стотици - И американски граждани, които,.ще измрат. Радиация, ядрена зима, глад и т н., изборът е много богат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 6
Стоян Петров
преди 2 години
А с целият Кавказ, Татарстан, република Саха и так далее, които искат да се отделят от русия, на плюс или минус е? Не може само да вземаш. Рано или късно ще даваш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 3
Oбичам България
преди 2 години
Няма логика. Путин ще се самоубие ако нападне отново Украйна. В момента е на абсолютен плюс с Крим и Донбас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 5
дядя Вова
преди 2 години
Ето ви повод: украински нацист, направен от Вова Кокаина Герой на Украйна е хранил кучето си с кости от руски деца в Донбас?! Няма нужда да се пълнят епруветки с прах за пране и да се тръскат пред ООН.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 7
Стоян Петров
преди 2 години
На целият нормален свят е ясно че путин има проблеми, породени от заболяването му - параноиднашизофрения. Фикцият му е възстановяване на руската империя. Вероятно е много неприятно да се събъжда сутрин и нещо в главата му да го блъска, удря и нашепва " Ти ще възродиш русия и нейната империя, ти ще възродиш русия и нейната импери, ти...................................". Поне мое мнения е, че вместо да се опитва да върши щуротии, путин трябва да се подложи на лечение. Все пак мисля че по стара руска традиция нещата ще се решат съгласно максимата - няма човек, няма проблем. Ще чакаме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 3
abdul
преди 2 години
аз все пак да питам тия инструктори имат ли зелени сертификати?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 6
Императорът
преди 2 години
Толкова ли изпаднахте, че да давате трибуна на някакъв АНОНИМЕН представител на незаконното правителство на САЩ - който дори не смее да излезе с името си под недоказаните си твърдения? Иначе Русия има достатъчно поводи - например това, че украйна отказва да спазва Минските споразумения, които бяха подписани именно за да се умиротвори Донбас !!! И чий го дирят американски инструктори там?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 3
dr.5rov
преди 2 години
Възможно е, но посоченият период съвпада със зимните олимпийски игри в Китай. Пазейки "благоприличие", Китай едва ли би се решил да окаже някакъв вид сериозна подкрепа на РФ. Преди 8 години, когато стана преврата в Украйна, течаха зимните олимпийски игри в Сочи и Русия беше блокирана до свършването има. Тя само наблюдаваше. Веднага след свършването им тя се намеси в Украйна.От тази гледна точка някакъв инцидент от типа "false flag" от страна на РФ по-скоро може да се очаква след края на олимпиадата в Китай. Не бива да изключваме и някакъв вид "false flag" от страна на САЩ за "false flag" от страна на РФ. Нещо като оръжията за масово поразяване на Садам. Изобщо в дадената ситуация нищо не можем да изключим и на никого не можем да се доверим. В случая информацията идва пак от ЦРУ и ние нито можем да я потвърдим, нито да я отхвърлим. Остава ни да бъдем предпазливи в изводите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още