IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Венецуела сложи край на 4-годишната серия на хиперинфлация

Цяла година месечната инфлация е била под 50% - прагът, който повечето икономисти използват за дефиниране на хиперинфлация

12:44 | 15.01.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Навсякъде по света икономиките се оплакват от все по-високите цени. Изненадващо Венецуела изглежда е успяла да обуздае тренда.

Страната сложи край на четиригодишната си серия на свръхинфлация – една от най-дългите в света, след като правителството забави темпа на печатане на пари, а доларът стана предпочитаната валута за трансакции.

Цените са се повишили със 7,6% през декември спрямо ноември, показват данни на централната банка. Така цяла година месечната инфлация е била под 50% - прагът, който повечето икономисти използват за дефиниране на хиперинфлация. На годишна основа страната завършва 2021 г. с ускорение на цените от 686,4%.

„Венецуелската хиперинфлация си замина, както и дойде“, отбелязва Роналд Балза, професор по икономика от Католическия университет в Каракас. „Правителството не предприе никакви мерки, просто спря да прави това, което я предизвикваше, което е да се самофинансира чрез ускорено печатане на пари“, допълва той.

Намаляването на печатането на пари е факт благодарение на занижените правителствени разходи, което доведе и до свиване на фискалния дефицит до по-малко от 10% от брутния вътрешен продукт (БВП) миналата година. За сравнение, когато хиперинфлацията започна в края на 2017 г., дефицитът бе около 30% от БВП, посочва Луис Оливерос, професор по икономика от Централния университет в Каракас.

На мястото на боливара, националната валута на Венецуела, страната на практика използва американския долар. Над 60% от всички трансакции сега се осъществяват със щатската валута.

„Въпреки че инфлацията в боливари все още е важна, тя не улавя цялата информация за това, което се случва с цените“, казва Оливерос. „Трябва да обръщаме внимание на цените в долари“, допълва той.

И макар вече да не се намира в състояние на хиперинфлация, страната продължава да с едно от най-големите ускорения на цените в света.

Достоверност на данните

Като цяло правителствените данни във Венецуела не могат да се приемат за особено надеждни, но и според паралелен инфлационен индекс, изготвян от опозицията, налице е значително облекчение на цените през миналата година.

Също така индексът на Bloomberg Cafe Con Leche – който проследява цената на чаша кафе в Каракас на седмична основа – показва облекчаване на ускорението, най-вече след като правителството премахна шест нули от предишния боливар.

Индексът на Bloomberg Cafe Con Leche

Централната банка също така зачести намесата си на валутния пазар, поддържайки дигиталния боливар – както е известна сега националната валута – относително стабилен. От октомври насам регулаторът е увеличил повече от два пъти снабдяването с долари на пазара, инжектирайки до 100 млн. долара на седмица и поддържайки изкуствено обменния курс на под 5 боливара за долар.

Мнозина обаче си задават въпроса дали правителството ще разполага с необходимите средства, за да продължи да поддържа политиката. Резервите на централната банка са се свили до под 6 млрд. долара, което е най-ниското равнище от поне 30 години. Към тях не се включват средствата от Международния валутен фонд, до които властите нямат достъп. Според анализатори държавата най-вероятно използва приходи от петрол и други източници на средства от твърди валути, за да се намесва на валутните пазари.

„Рано или късно ще видим важно коригиране на валутните курсове и това ще има ефект върху цените“, посочва Хосе Мануел Пуенте, професор към Центъра за обществени политики към Института за висши административни изследвания (IESA) на Венецуела.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още