IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия: Нямаме нищо общо с енергийната криза в Европа

Думите на вицепремиера са в отговор на обвинения от МАЕ, че страната носи отговорност за случващото се на енергийния пазар на Стария континент

14:13 | 15.01.22 г. 15
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Русия няма нищо общо с енергийната криза в Европа, заяви руският вицепремиер Александър Новак. Той отхвърли обвиненията на Международната агенция по енергетика от по-рано тази седмица, че страната му ограничава снабдяването на пазара и допринася за ръста на природния газ.

„Нито Русия, нито нашият основен износител „Газпром“ имат нещо общо с това“, каза Новак в телевизионно интервю в събота, цитиран от Bloomberg. По думите му Москва е доставила „значително повече“ на клиентите си, като Германия и Турция, които са изразходвали договорените си ограничения.

Новак обвини „късогледата политика на Европейския съюз и Европейската комисия, които в продължение на много години умишлено се отдалечаваха от дългосрочните контракти, насочвайки сектора към намаляване на зависимостта от Русия“, каза още той.

Новак посочи, че Русия е готова да увеличи доставките, но за тази цел трябва да има дългосрочни договори, за да се оправдае инвестицията в производство.

По-рано тази седмица изпълнителният директор на Международната агенция за енергетика (МАЕ) Фатих Бирол коментира пред журналисти, че за него Русия има вина за енергийната криза, която оказва негативен ефект върху европейските икономики. Според него Русия е можела до достави много повече газ за Европа, но се е държала настрана, въпреки рекордните цени на спот пазарите.

Според данните на МАЕ в последното тримесечие на 2021 година „Газпром“ е доставила с 25% по-малко газ спрямо 2020 година и с 22% по-малко спрямо предпандемичните нива. Русия е ограничила доставките, но в същото време потоците газ от Норвегия, Алжир и Азербайджан към Европа се увеличават, сочат още данните.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:41 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 5 rate down comment 9
korn
преди 2 години
Руснаците пак не разбрали, дългосрочни договори няма да има. Ако трябва ще се купува и от други места, пари има. Въпроса е руснаците ако не продават газ, как ще си подържат икономиката. С войни и изнудване няма да стане, за да има дългосрочни договори Русия трябва да предложи нещо-например Украйна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 9
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Екстра, скоро няма да имат нищо общо с пазарът на Европа изцяло. Така е, като хапеш ръката, която те храни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 1
Gocho
преди 2 години
"Русия е ограничила доставките, но в същото време потоците газ от Норвегия, Алжир и Азербайджан към Европа се увеличават, сочат още данните"Е нали това искаха да изтикат Русия от пазара Е Азербайджан да увеличи доставките
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 4
abdul
преди 2 години
не я е срам!а тоя е пълен имбeцuл
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 5
abdul
преди 2 години
"която оказва негативен ефект върху европейските икономики"***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още