IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новак Джокович все пак ще бъде депортиран от Австралия*

Тенесистът загуби последното обжалване на решението на властите да не признаят визата му. Сръбският премиер нарече случая скандален

10:05 | 16.01.22 г. 31
<p>
	<em>Новак Джокович. Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Новак Джокович. Снимка: Bloomberg LP

Световният №1 в тениса сърбинът Новак Джокович ще бъде депортиран от Австралия, след като властите отказаха да признаят визата му. Днес (16 януари), само ден преди началото на Откритото първенство на Австралия, Джокович загуби и последното обжалване в съда срещу депортацията, пише Bloomberg.

Решението на федералния съд на Австралия означава, че Джокович няма да може да влиза в Австралия през следващите три години, тоест няма да може да участва и в един от турнирите от Големия шлем. Мотивите за това решение ще бъдат публикувани по-късно.

Новак Джокович мечтаеше да спечели рекордна 21-ва титла от Големия шлем. В Австралия той има 9 титли и турнирът е един от любимите му в програмата.

Той пристигна в Австралия без ваксина срещу коронавируса, но с медицинско изключение за участие в турнира заради скорошно боледуване. Правилата предвиждат влизане в Австралия само на напълно ваксинирани, като се допускат и някои изключения, като например положителен тест за боледуване в последните шест месеца. Скорошно боледуване е основание за искане на изключение, но властите не са длъжни да се съобразят с него.

Около положителния тест на Джокович имаше редица спекулации. Самият той призна, че е участвал в публични изяви и давал интервю при положение, че е знаел за положителен резултат от своя ПСР тест. Положителният тест за коронавирус на Джокович е с дата 16 декември. 

Освен това при попълването на документите за визата, Джокович беше пропуснал да спомене посещение в Испания в последните дни.

Казусът на Джоковоич предизвика бурни дебати. Негови фенове протестираха срещу отказа за допускането му в Австралия. Проучване на общественото мнение в страната обаче показа, че повечето анкетирани са против участието на сърбина в Откритото първенство на Австралия.

novak novak

Източник: Bloomberg

Новак Джокович спечели първото обжалване на отказа за допускане в Австралия заради процедурни пропуски. Той беше пуснат от хотела, в който очакваше решението на съда и дори беше включен в жребия за тенис турнира. Сега предстои разместване на схемата.

Сръбските власти и семейството на Джокович нарекоха решението на австралийския съд "скандално". Президентът Александър Вучич коментира, че тенисистът е винаги добре дошъл в Сърбия, допълва Ройтерс.

Семейството на Новак Джокович отбелязва, че е разочаровано от развитието на ситуацията и виждат "политически и други интереси" в отсъждането. "Въпреки скандалното отношение спрямо Новак, ние вярваме, че спортът ще победи", посочват те.

"Разочарована съм. Мисля, че това е демонстрация как върховенството на закона работи, или по-скоро не работи, в някои страни", каза премиерът Ана Бърнабич пред журналисти в Белград.

В изявление Сръбската тенис асоциация посочва, че "фарсът е приключил" и "политиката е победила спорта".

Самият Джокович обясни в кратко изявление след съдебното решение, че е много разочарован, но ще се съобрази с решението на съда. Той ще напусне Австралия и ще лети до Дубай по-късно тази вечер.

* Информацията е актуализирана с реакцията на сръбските власти и семейството на Новак Джокович

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:48 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

29
rate up comment 1 rate down comment 5
kmilchev
преди 2 години
Защо? Ти колко пъти си пътувал през Сърбия? С колко сърби си говорил? Бил си във Войводина, в Черна Гора, в Босна или в Хърватия ли? Защото на Балканите няма да намериш място, където хората да не се оплакват. А относно селското население - то наистина не е нужно от икономическа гледна точка, но е душата и гръбнака на една нация. На твой език преведено няма келепир.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 4 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Ахаа, ето откъде идват познанията ти за Сърбия - пътувал си 7 пъти с автобус.... :)))) Селско население не е просто нкакъв плюс, истината е, че това население просто няма къде да иде. Иначе много им се иска ЕС, само се правят на непукисти, като приказката за гриздето. Нови Сад са етнически унгарци, Войводина и казват със заслужено презрение за Белград - "ония там, балканците". Черна Гора по същия начин се отнася. Сърбетата целуват г**а на Мордор, въртят всякакви к**венски номера, всичко това гарнирано с някакъв смешен шовинизъм, ами ще са слъсаняци, най-големите неудаччници в региона. Скоро и албанците ще ги изпреварят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 1 rate down comment 2
kmilchev
преди 2 години
Но на мен лично Черна Гора ми е най-най на сърцето. Там просто е уникално. И природата и хората и архитектурата. Усеща се даже и италианското влияние. Ако не си бил там ти препоръчвам да я посетиш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 1 rate down comment 2
kmilchev
преди 2 години
Това, което говориш е за районите близо до нашата граница (вкл Ниш), които са им най-изостанали и забравени от държавата. Нагоре на север си се усеща унгарското влияние във всяко едно отношение. Имат си силно земеделие на малки парцели. 40% от населението е селско. Просто не са имали сталински тип колективизация като в Бг. През Сърбия съм пътувал с автобус поне 7-8 пъти между другото. По радиото има само чалга и много не им пука нито за ЕС, нито за нас. Само гледат отнякъде да гепят някакви лесни пари от някой чужденец и като цяло са добри актьори и измамници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 4 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Не започвай от нищо,щото и представа нямаш. Да кажеш, че цялата сръбска храна била качествена е смях. Има и хубаво и евтино, точно както е навсякъде. По-високи може да са от тебе. Магистралата е платена, Ниш-Нови Сад и обратно е 50 лева, а алтернативните пътища са смешни. Нови Сад - Белград е път от панели, правен от германците ВСВ. Средната заплата е към 500 евро, в България е 800 и то официалната, истинската е към 1000,просто още цели браншове са в сивия сектор. Износът на България е двойно по-голям в номинална стойност. Отиваш в Ниш, втория град по големина и виждаш мизерията и беднотията. Като отиде българин в сръбските кръчми и го гледат като германец вече, а за нас си е евтино. По пазарите също. Самите сърби си казват, че са мега зле и все повече изостават, но то тръгнало да ги лиже отзад, пфууу....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 1 rate down comment 3
Petar2015
преди 2 години
С какво неваксинираният Джокович застраши населението на Австралия, което е 90% ваксинирано? Нямат нито един ковид носител на тяхна територия ли?Използват го за назидание.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 5 rate down comment 2
kmilchev
преди 2 години
Да започнем от най-базовото - храната. Кухнята им, качеството на продуктите им, което автоматично се отразява на хората(те затова са и с поне 5см по-високи от нас), спорта също. 40% от населението живее по селата, пътищата са им също много хубави. Като за държава, която е била във война и бомбардирана и не е в ЕС, никак никак не е зле. Само и да вметна, че средната им заплата е подобна като в България(въпреки, че имат голяма безработица). И моля нека да не се обиждаме. Това е икономически сайт, не някаква кръчма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 4 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Г*золизeц сръбски, сърбите вече са толкова след България, че и те загубиха надежда, че някога ще ни стигнат. По всички икономически показатели, производство, износ , заплати и тн. Ее, от вас, лузърите копейници, може и да са по-добре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 2 rate down comment 1
korn
преди 2 години
За някои неща не си прав. Не всички горди народи са бедни. Ако си мислиш че, швейцарците, белгийците, германците или холандците не са националисти и расисти си в грешка. По принцип всички сме такива. В последните години в САЩ и ЕС се видя колко е лесно да се върне национализма на мода ако политиците решат. Има разлика в прочвлението на национализма в бившите комунистически държави и другите държави в Европа. Например в България един националист разбира национализма, като това да мрази Запада и да бъде роб на Русия, един холандец пък мрази еднакво САЩ, Русия и ЕС. Има и друго, не си мисли че, всички руснаци и сърби например, са някви луди националисти луди по Путин. И там има много хора които не харесват това което им налагат политците, но нямат избор. Джокович, като оставим на страна че е сърбин, е просто един пич, който не иска да си прави ваксина, такива ги има във всяка една държава по света. Други решиха, че това е свързано със национолноста.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 2 rate down comment 3
vzhekoff
преди 2 години
пръдлефчето си е обикновено пeдepacтче на заплатка тук, да допълва с миазмите си онова, които т.нар. журналисти в тази уж медия не могат да изрекат и напишат публично. Само като погледнеш каква активност се вихри от пръдлева страна по всяка тема, и като погледнеш как никак странно тя все съвпада с аангло-саксонската партийна линия, и всичко е ясно :) пръдлефци от време оно са си пръдлефци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още