IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кирил Петков: Eнергетиката се използва за злепоставяне на правителството

Мораториумът върху цените на тока за бита ще падне с избора на нови членове на КЕВР, заяви премиерът

12:10 | 16.01.22 г. 14
<p>
	<em>Кирил Петков. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Кирил Петков. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Опозицията използва енергетиката, за да насади усещането, че правителството не си върши работата, смята премиерът Кирил Петков. Пред БНР той призна, че има проблеми и те са и на световно, и европейско ниво. У нас се създават нагласи, че цените на тока и на природния газ са извън контрол, но това не е така, категоричен беше Петков.

От парламентарната трибуна в края на миналата седмица депутатът от ГЕРБ-СДС и бивш зам.-министър на енергетиката Жечо Станков коментира, че досега в помощ на бизнеса заради скъпия ток са отпуснати едва 180-190 млн. лева. В същото време правителството обещава милиарди.

Петков поясни, че до дни пакетът от 1,5 млрд. лева ще бъде подготвен и индустрията ще получи обещаните компенсации. Тези пари се отпускат, за да бъдат покрити дисбалансите в системата.

Мораториумът върху цените на електроенергията за бита ще се вдигне, когато бъдат избрани нови членове на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), заяви още премиерът. Той поясни, че новите членове на енергийния регулатор ще имат само една задача - да не се предават загуби от лошото управление на дружествата към потребителите.

Според Петков сегашните членове на КЕВР малко или много са обвързани с предишните управления. 

Междувременно на последното си заседание (13 януари) членовете на парламентарната комисия по енергетика отложиха обсъждането на правилата за избор на председател на енергийния регулатор.

Петков не смята, че опасенията за рязко скачане на цените на електроенергията след мораториума, са основателни. По отношение на копенсациите за бизнеса той посочи, че единственото, което фирмите трябва да направят, за да ги получат, е да си платят сметките за ток.

В момента тече проверка на начина за управление на "Булгаргаз", тъй като управляващите имат съмнения, че "нещата не са се вършили по правилния начин". Петков отхвърли обвиненията, че се готви разделението на "Булгаргаз" и печалбите, които реализира компанията, да бъдат насочени към частния бизнес.

Според него компанията трябва да прави максималното за осигуряване на най-добрите цени на газа.

"Движим се в посоката, която сме обещали", каза още премиерът по повод реформата в съдебната система, исканата оставка на Иван Гешев и оставката на Сотир Цацаров. В момента управляващите нямат кандидат, който да го замести начело на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото (КПКОНПИ) и ще се търси човек с най-добра репутация и капацитет, а не подходящият "наш човек".

"Всички ще сме сигурни, че с работеща Антикорупционна комисия никой няма да може да си позволи да прави нерегламентирани действия на корупция, независимо от коя част на властта са те", допълни премиерът.

Не очаквайте новини, че България вдига ветото си за еврочленството на Северна Македония, коментира още Кирил Петков по повод предстоящата си визита в страната. Той обаче беше категоричен, че ще бъдат сформирани работни групи с конкретни дати за изпълнение на цели. Сред тях например са създаването на транспортни връзки между София и Скопие, както и общ културен календар.

Петков отива в Скопие, за да покаже, че България е водещата в този диалог, че е готова да "подаде ръка", стана ясно още от думите на премиера.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 1
дядя Вова
преди 2 години
https://youtu.be/Xc4Fhc0jSQ0
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 1
ivancholak
преди 2 години
Почнаха оправданията кат ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 1
redcretin
преди 2 години
С подмяната на регулатора какво точно ще се промени за народа?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
khao
преди 2 години
ха, и в спорта оня хубавец за славчо също не изостава :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още