IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Харвардският възпитаник Димитър Ковачевски стана премиер на Северна Македония

12 от общо 21 места в новия кабинет ще са за СДСМ, а девет за албанските партии

08:37 | 17.01.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Новият кабинет на Северна Македония. <em>Снимка: EPA/GEORGI LICOVSKI</em></p>

Новият кабинет на Северна Македония. Снимка: EPA/GEORGI LICOVSKI

Новото правителство на Република Северна Македония беше одобрено от парламента на страната с 62 гласа "за" и 46 "против". 

В речта си пред депутатите избраният за премиер Димитър Ковачевски заяви, че очаква срещата във вторник с българския си колега Кирил Петков „на базата на  уважение към македонската идентичност и уникалност“, предава Ройтерс.

Правителството на 47-годишния икономист и възпитаник на Харвард Ковачевски ще има един член повече от предишния кабинет - това ще е министър без портфейл, отговорен за диаспората. Ще има и четирима вицепремиери, отговорни съответно за  политическата система и междуобщностните отношения,  борбата с корупцията и престъпността,  европейските и икономическите въпроси.

Новото правителство се радва на малко по-голяма подкрепа от предишното на премиера Зоран Заев, отбелязва AP, цитирана от БТА. Разликата между двете е участието в новия кабинет на албанската партия "Алтернатива", която получи три министерски поста, въпреки че има само четирима депутати в парламента.

Новият премиер на Република Северна Македония 47-годишният Димитър Ковачевски е бивш заместник-министър на финансите в кабинета на Зоран Заев, който трябваше да се оттегли след тежка загуба на местните избори миналия октомври, припомня AP. Десноцентристката опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ гласува против новия кабинет, настоявайки, че само предсрочни избори ще дадат легитимност на управлението.

Ковачевски заяви, че ще се фокусира върху справянето с икономическата несигурност, задълбочена от пандемията и резкия ръст на цените на енергията.

12 от общо 21 места в новия кабинет ще са за СДСМ, а девет за албанските партии. Осем от предишните министри ще бъдат сменени, включително министрите на отбраната и на здравеопазването - Радмила Шекеринска и Венко Филипче, съответно със Славянка Петровска и Беким Сали. Постовете си запазват вътрешният министър Оливер Спасовски и икономическият министър Крешник Бектеши.

В неделя пред БНР българският премиер Кирил Петков заяви, че при посещението му в Македония във вторник не може да се очакват новини, свързани с вдигане на българското вето за начало на преговори на Скопие с ЕС. Преди посещението си в Скопие и преговорите с Република Северна Македония министър-председателят заяви, че въпросът е докато потвърждаваме съществуващата позиция, да се отворят и „всички безспорни неща“ за двете страни, така че нивото за компромис вече да бъде различно. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още