IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС се готви да реже финансиране за недемократични членове

Най-застрашени са Полша и Унгария, коментират източници на Bloomberg

13:04 | 17.01.22 г. 8
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Европейският съюз (ЕС) се подготвя да ореже финансиране в размер на милиарди евро за свои членове, които не се съобразяват с демократичните принципи, съобщава Bloomberg. Според източници на агенцията в Брюксел се готвят да ограничат средствата по Плана за възстановяване и по бюджета за новия програмен период, чиято стойност е 1 трилион евро.

Сред най-заплашените е Полша - заради недемократичните си практики рискува 130 млрд. евро, които трябва да получи по седемгодишната бюджетна рамка на ЕС. Унгария пък може да загуби над 40 млрд. евро от европейските фондове.

ЕС обвинява правителствата на двете държави за липсата на съдебна реформа, корупция и отказ да се съобразяват с европейското законодателство. Бившите социалистически републики разчитаха много на парите от общността, за да реформират икономиката си, но сега притесненията на европейските институции са, че европейските фондове ще се използват за подкопаване на демокрацията и за атаки срещу общността.

През миналата година Европейската комисия (ЕК) изготви механизъм, по силата на който може да се стигне до орязване на финансирането за членове, които не спазват европейските принципи и ценности. Той може да влезе в сила най-рано в началото на февруари, ако получи одобрението на Европейския съд.

Унгария и Полша имат краен срок до 24 януари, за да отговорят на притесненията на ЕК относно използването на европейските фондове.

Моментът не е особено подходящ за лидерите на двете държави - унгарският премиер Виктор Орбан ще се бори за нов мандат на парламентарните избори в страната в началото на април. Изборите в Полша ще се проведат в началото на 2023 г.

Ако европейското финансиране за Полша бъде оттеглено до края на 2023 година, полската злота ще загуби повече от 12% от стойността си спрямо щатския долар, сочат разчетите на икономическия департамент на Оксфордския университет. Ръстът на брутния вътрешен продукт ще бъде ограничен със средно 1,4 пункта.

В ЕС не очакват Варшава и Будапеща да предложат в последния момент консенсусно решение, което да предотврати ескалация на отношенията, или най-малкото не преди изборите в Унгария. Досега полското правителство не дава никакви индикации, че ще се съобрази с насоките на ЕК относно съдебната реформа, коментират още източници на Bloomberg.

Полша вече беше наказана от Европейския съд с дневна глоба от 1 млн. евро през октомври, защото не изпълнява своите ангажименти, породени от европейското членство. Малко преди това на страната беше наложена и дневна глоба от 500 хил. евро заради отказа да спре работата на въглищна мина по границите с Чехия.

Това означава, че ЕК ще намали с поне 100 млн. евро плащанията към Полша. "Ние ще продължим да си вършим работата в защита на закона и независимостта на съда", коментира зам.-председателят на ЕК чехкинята Вера Йоурова, която отговаря за спазването на европейските ценности в комисията на Урсула фон дер Лайен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

8
rate up comment 4 rate down comment 1
dakl
преди 2 години
Последствията от тази стъпка едва ли ще изненадат някого , освен висшите структури на Съюза!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 1
bvg
преди 2 години
циклоп: само за криви корове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 1
cyclop
преди 2 години
За криви краставици ще санкционират ли
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 2
onezero
преди 2 години
Направо да се махаме, че се сещам кой ще е следващия. Те тия ако не дават пари за какво са ни ? Всичко друго там е някаква гейщина, пришълци, зелени, либерасти, кучкари. Като се замисля не си струва даже и парите, не че нещо са ни дали де - с едната дават, с двете взимат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 2
melon
преди 2 години
Насилственото инжектиране част от демократичните ценности ли е?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 3
abdul
преди 2 години
Понеже в БГ всичко е тик-ток, тука новите евраци, в знак на висотата на българското правосъдие, ще са:'50 евро - с лика на лозан панов, а 100 евро - с лика на гешев.. и мото - ние вярваме в българското правосъдие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 1
khao
преди 2 години
интересен аршин... а глоба за вас че ограничавате павата на собственото си население ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 1
khao
преди 2 години
интересен аршин... а глоба за вас че ограничавате павата на собственото си население ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още