IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Си Дзинпин: Светът трябва да се справи с инфлацията и проблемните доставки

Високите цени и недостигът на енергия подхранват несигурността относно икономическото възстановяване, категоричен е китайският държавен глава

15:49 | 17.01.22 г. 3
<p>
	Китайският държавен глава Си Дзинпин. <em>Снимка:&nbsp;Aris Messinis/AFP/Bloomberg</em></p>

Китайският държавен глава Си Дзинпин. Снимка: Aris Messinis/AFP/Bloomberg

Китайският президент Си Дзинпин призова страните по света да подсигурят глобалните вериги на доставка и да предотвратят инфлационните сътресения, докато лидерът на втората по големина икономика в света се стреми да бъде преизбран за трети мандат, пише Bloomberg.

„Трябва да се справим с различните рискове и да насърчим стабилното възстановяване на световната икономика“, изтъкна Си по време на Световния икономически форум в Давос чрез видеовръзка. Това е третият път, когато китайският държавен глава говори на ежегодното събитие. 

Според Си глобалните промишлени вериги и веригите на доставка “са нарушени”.

„Цените на стоките продължават да растат. Захранването с енергия остава ограничено. Тези рискове се допълват един друг и засилват несигурността относно икономическото възстановяване”, категоричен е китайският президент.

Енергийната криза в граничещата с Китай Казахстан доведе до намесата на руски войски, които трябваше да помагат за потушаването на обществено вълнение по-рано този месец. Това допълнително усложни положението на веригите на доставка за Пекин.

Китай се стреми да елиминира икономическите и дипломатическите рискове, докато Си се готви да запази властта по време на конгреса на управляващата Китайска комунистическа партия през втората половина на 2022 г.

Си също така предупреди за глобалните инфлационни рискове и ефекта от по-високите лихвени проценти.

„Ако големите икономики натиснат спирачките или направят обратен завой в своите парични политики, ще предизвикат сериозни отрицателни странични ефекти“, предупреди Си. „Те биха представлявали предизвикателства пред световната икономическа и финансова стабилност, а развиващите се страни ще понесат тежестта от всичко това”, добавя той.

китай китай

Рискове за растежа

Си омаловажи опасенията по отношение на китайската икономика, дори след като данни в понеделник показаха, че растежът ѝ се забавя до 4% през последното тримесечие на 2021 г., отчитайки най-слабия темп на растеж от началото на 2020 г.

„Основите на китайската икономика са непроменени – тя остава устойчива, има достатъчно потенциал и нейните дългосрочни перспективи са положителни“, смята държавният глава.

Си призова за координиране на глобалната икономическа политика, въпреки че Китай и САЩ се разминават по редица ключови мерки. Китайската централна банка намали лихвените проценти за първи път от почти две години в понеделник, докато Федералният резерв на САЩ сигнализира за повишаване на лихвите през следващите месеци.

„Трябва да координираме целите, интензитета и ритъма на фискалните и паричните политики, а големите развити страни трябва да контролират ефекта на разпространението на своите политики, за да избегнат шокове при развиващите се страни“, подчерта Си.

Той се превърна в първия китайски лидер, който говори на форума в Давос, дебютирайки през 2017 г., само дни след встъпването в длъжност на Доналд Тръмп като президент на САЩ.

Миналата година Си използва събитието, за да призове света да избягва „остарелите схващания от времето на Студената война“, като сигнализира, че Китай ще следва своя път независимо от критиките на Запада.

Си също така потвърди, че Китай приветства „законните“ чуждестранни инвестиции, изпращайки положителен сигнал към инвеститорите след година на регулаторни репресии в някои сектори, включително срещу китайските Big Tech, образованието и развлекателната индустрия.

„Всички видове капитал са добре дошли да работят в Китай в съответствие със законите и разпоредбите и да играят положителна роля за развитието на страната“, подчертава Си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
julian12
преди 2 години
"Централната банка няма капацитет за устойчиво противодействие по отношение на инфлация."Напроти има и то много голям капацитет. Митев, язък за толкова години учене...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
Kolio7
преди 2 години
То хубаво, че има "неправилна държавна употреба на съответните пари", ама май забравяме кой ги печата тия съответни пари. Как набързо пат пат изкарахме централните банки невинни, същите които финансират проститиите на политиците чрез петатане на пари и по този начин създаване на инфлация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 5
Иван Митев
преди 2 години
Съответните органи на държавната власт прилагат неправилна основна дефиниция за инфлация. Ако с основна лихва може устойчиво да се въздействува срещу инфлация, нямаше да има инфлация. Централната банка няма капацитет за устойчиво противодействие по отношение на инфлация. Неправилната държавна употреба на съответните пари е съществената причина за инфлацията в тази държава. Централната банка е жертва на паричната грешка. Запазването на злокобната парична политика завишава щетите. Защо се запазва съществената причина за инфлацията? Постижимо е устойчиво развитие. Прекратяването на съдбовната парична грешка зависи от волята на държавната власт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още