IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руската рубла започва да губи статута си на любимец на инвеститорите

Геополитическото напрежение и инфлацията се отразяват на апетита на развиващите се пазари

17:38 | 17.01.22 г. 6
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Andrey Rudakov/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Руската рубла бързо губи статута си на любимец на инвеститорите на развиващите се пазари на фона на растящото напрежение между Москва и Запада и упоритата инфлация.

Валутата отчете най-лошото начало на годината на развиващите се пазари заради подновените притеснения, че Русия може да атакува Украйна осем години, след като анексира полуостров Крим. Засега дипломатическите увертюри не помагат, което накара Morgan Stanley, Goldman Sachs Group Inc. и Deutsche Bank AG да вдигнат червен флаг.

Промяната на настроенията спира възхода на рублата, която бе най-добре представящата се валута на развиващ се пазар миналата година до средата на ноември, преди да се промени геополитическата обстановка. Тя се радваше на интерес и заради проактивната политика на централната банка по отношение на увеличението на лихвите.

„При настоящата ситуация очакваме интересът на инвеститорите да бъде нисък и риск премията да се увеличи постепенно, докато рублата се представя по-зле от другите активи с висока доходност“, коментират анализатори на Morgan Stanley в доклад.

„Без да правим предположения за движението на долара, смятаме, че рублата може да достигне нивото от 78-79 долара", посочват експертите.

Минути преди 17 ч. българско време един щатски долар се разменя за 76,2907 рубли.

В понеделник цената за хеджиране срещу загуби в руска валута достигна до най-високото си равнище от април 2020 г. Притесненията на трейдърите тогава бяха тласкани от поевтиняването на петрола до 18-годишно дъно. Сега обаче, макар че цената на сорта Брент е на близо 7-годишен връх, рублата не може да се възползва заради влошените макроусловия.

Едномесечната скрита волатилност на рублата нарасна в понеделник до най-високото си ниво от ноември 2020 г. насам. Междувременно инвеститорите затварят дългите си позиции по рубли през последните два месеца до 9617 контракта към 11 януари, показват данни на CFTC.

„Може би ще мине известно време, преди инвеститорите да се почувстват удобно отново да слагат свеж капитал в дълги позиции по рубли“, отбелязват стратези на Goldman.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:19 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 2
khao
преди 2 години
идеално е, таман скапания руснак да не може да си позволи нищо... пожелавам и да стане още по ефтина, че икономиката им да сцепи кюнеца!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 6
Императорът
преди 2 години
Нещaстно и ощетено от природата същество, няма ли кой да ти обясни, че евтината национална валута е добра за икономиката? По твоята логика на ментален инвaлид, колко харнивна е преживяла южнокорейската валута и защо тая държава е една от най-силните малки икономики на света?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 6
Императорът
преди 2 години
Мдам - цяла година рублата поскъпвше здраво срещу всички основни валути, но разбира се Тиквесторо не се сети да го спомене !!! Някога тая медия бе създадена именно за да учи хората да инвестират и да им показва добри възможности, сега приоритетът и е само жалката политическа пропаганда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 1
redcretin
преди 2 години
Х- като Хаяско, Х- като халвинг :) Време за пазаруване на имоти по морето при разпродажбите от *** :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 5
terziеv
преди 2 години
Сега сериозно - големите печалби от нафта и газ всъщност са причина за спад на рублата. По закон огромната част от тези приходи отиват за валутен резерв на РФ и натискат рублата. Русия има положителен търговския баланс и няма интерес от много силна рубла.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 4
terziеv
преди 2 години
Eгати... чудно как ли съм пропуснал предходната инвесторска статия "Руската рубла се превърна в любимец на инвеститорите". По някаква неизве$тна причина в$е попадах на $татии как Русия е на колене и фалира до две три седмици.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още