IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Edelman: Доверието в развитите демокрации се срива

Много хора обвиняват правителствата и медиите за поляризацията на техните общества, показва Edelman Trust Barometer за 2022 г.

10:58 | 18.01.22 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;<a href="https://unsplash.com/@brett_jordan?utm_source=unsplash&amp;utm_medium=referral&amp;utm_content=creditCopyText">Brett Jorda</a>/&nbsp;<a href="https://unsplash.com/s/photos/trust?utm_source=unsplash&amp;utm_medium=referral&amp;utm_content=creditCopyText">Unsplash</a></em></p>

Снимка: Brett JordaUnsplash

Доверието на хората в правителствата и медиите спада значително по време на пандемията. От друга страна, бизнесът успява да запази челната си позиция в международния барометър на доверието на нюйоркската консултантска фирма Edelman. Причината за недоверието е, че много хора обвиняват правителствата и медиите за поляризацията на техните общества, докато в техните очи компаниите са склонни да осигуряват социално сближаване.

Edelman основава своя барометър на доверието на проучвания, проведени сред повече от 36 хил. участници в 28 държави. Резултатите традиционно се публикуват в рамките на Световния икономически форум, който и тази година ще се проведе виртуално заради пандемията.

Докладът установи, че доверието във всички институции е намаляло в сравнение с май 2020 г. Само 61% от участниците в проучването заявяват, че вярват на бизнеса, че постъпва правилно, следвани от 59%, които изпитват доверие в неправителствените организации, 52% в правителствата и 50% - в медиите.

За сравнение, през май 2020 г. правителството е било източникът с най-голямо доверие - 65%, следвано от бизнеса (62%), неправителствените организации (62%) и медиите (56%). 

Същевременно е нараснал броят на хората, които са по-убедени, че са лъгани от обществените лидери. 67% от анкетираните заявяват, че са убедени, че са умишлено заблуждавани от журналисти, като увеличението е с осем пункта, 66% вярват в същото за държавните лидери (+9 пункта), а 63% казват същото за бизнес лидерите (+7 пункта).

 

 

Тази разлика в доверието се задълбочава между хората с високи и с ниски доходи, като хората с високи доходи са с 15 пункта по-склонни да се доверяват на институциите.

„Сега бизнесът трябва да бъде стабилизиращата сила, която да осигури осезаеми действия и резултати по най-наболелите проблеми на обществото", заяви главният изпълнителен директор Ричард Еделман при представянето на барометъра. По този начин лидерството в обществото се превърна в основна функция на бизнеса, пояснява той.

„Този порочен кръг на недоверие застрашава социалната стабилност", казва Еделман. „Това е смъртоносна хватка, в която медиите преследват кликове, а правителството - гласове. И двете подхранват цикъла на дезинформация и разделение и се възползват от нея за търговска и политическа изгода“, отчита той.

В момента почти всеки втори респондент смята, че правителството (48%) и медиите (46%) са разединяващи сили в обществото им. Правителствените лидери (42%) и журналистите (46%) са лидерите, на които обществото най-малко се доверява, а загрижеността за фалшивите новини и невярната информация, които се използват като оръжие, сега достига най-високо ниво (76%).

Демокрациите губят, авторитарните държави печелят

Различията са особено ясни, когато става въпрос за общи въпроси на компетентността. Тук компаниите изпреварват правителствата с 53 процентни пункта.

Рязкото намаляване на доверието в правителствата обаче се различава значително в отделните страни. Докато доверието в политическата система е най-високо в Китай с резултат от 83 пункта, Германия е изгубила имиджа си в очите на собственото си население. С минус от седем пункта Германия е големият губещ в класацията на нациите и с общо 46 пункта принадлежи към страните, в които много граждани не вярват на властите.

Въпреки това марката „Made In Germany" не е пострадала от това. От гледна точка на чуждите държави Германия все още е една от страните, на които хората се доверяват особено много в икономическо отношение.

Оценките за политическата система във Великобритания и САЩ са дори по-лоши от тези за Германия. В Съединените щати става дума предимно за привържениците на опозиционните републиканци, които са загубили доверие в институциите на американското общество. „Доверието в развитите демокрации се е сринало", отбелязва председателят на борда Еделман.

Анкетьорите обясняват загубата на доверие предимно с икономически причини. Така например респондентите във всички изследвани индустриални държави смятат, че след пет години ще бъдат в по-лошо финансово положение. Общо 85% от запитаните се опасяват, че ще загубят работата си – например заради напредващата автоматизация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 3 rate down comment 3
abdul
преди 2 години
ковид е необходимо събитие, не основно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 4
evlogi
преди 2 години
Демокрацията е доста калпава форма на политическо устройство , е казал Чърчил, но засега по-добра не сме намерили.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 1
bgMan
преди 2 години
След като са управлявани от ***, които вършат какви ли не глупости само и само да не си признаят некомпетентноста и простотията. Защо им трябваше да сътворяват всичките тези лъжи около Covid пандемията? Оттук нататък кой въобще ще вярва на правителствата?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 0
Gocho
преди 2 години
Е но пък расте към неразвитите демокрации Така ли излиза
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 2
melon
преди 2 години
Развитите демокрации са фалшиви. Вижда се от ковид-фашизма. Вече се превръщат в тоталитарни общества.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 1
mick
преди 2 години
Ами лъжат и източват на поразия развитите демокрации.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 1
khao
преди 2 години
доста високи резултати, май са леко напудрени
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 1
abdul
преди 2 години
моля да се раздадат бонуси на агенциите, дето са го мерили това! свършили са чудесна работа - хем критикувт, хем никъде доверието не пада под 50%.. това е изкуство (идва от изкуствено).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 2
0pk
преди 2 години
Вероятно, защото от демокрацията остана само обвивката. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още