IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Япония остава непреклонна за покачването на лихвите

Не обсъждаме повишаване на лихвите, все още не сме в ситуация, в която инфлацията се доближава до целта, заяви гуверньорът на Японската централна банка

12:14 | 18.01.22 г.
<p>
	Гуверньорът на ЯЦБ Харухико Курода по време на конференцията след заседанието на централната банка. <em>Снимка: Jun Hirata/Kyodo News/Bloomberg</em></p>

Гуверньорът на ЯЦБ Харухико Курода по време на конференцията след заседанието на централната банка. Снимка: Jun Hirata/Kyodo News/Bloomberg

Японската централна банка (ЯЦБ) продължава да е непреклонна относно повишаването на лихвените проценти. Обезценяването на японската йена доведе до покачване на цените за домакинствата, но инфлацията все още не се доближава до целевото равнище на ЯЦБ от 2%. Затова и не се обсъжда повишение на лихвите. Това каза гуверньорът на ЯЦБ Харухико Курода, цитиран от Ройтерс.

Централната банка проведе заседание във вторник, на което бе обсъдена паричната политика на страната. Финансовата институция ревизира прогнозите си за инфлацията в посока нагоре, но отговори на очакванията и остави краткосрочния лихвен процент без промяна на ниво от -0,1%.

Към момента прогнозите са през фискалната 2022 г., започваща през април, инфлацията да достигне 1,1% (спрямо първоначалните 0,9%). През следващата фискална година се очаква покачването на цените да се ускори от 1% до 1,1%.

"Ще продължим да поддържаме силно парично разхлабване [на политиката], докато не видим устойчиво покачване на заплатите и цените, което да доведе до положителен икономически цикъл“, заяви гуверньорът на банката Харухико Курода по време на конференция след заседанието.

„Не обсъждаме повишаване на лихвите, все още не се намираме в ситуация, в която инфлацията стабилно да се ускорява към целта на ЯЦБ. Медианната прогноза на борда е инфлацията да е около 1%. При такива обстоятелства ние категорично не мислим за повишаване на лихвите или за промяна на нашата разхлабена парична политика“, каза председателят на банката, като допълни, че „няма планове за затягане на паричната политика, за да се отговори на временното покачване на цените, предизвикано от поскъпналите суровини“.

Мандатът на Курода приключва през април следващата година, но по думите на централния банкер дотогава не се предвижда обсъждане на нормализиране на паричната политика.

И докато през миналия месец Курода заяви, че „поевтинялата йена може да вреди на домакинствата повече от предвиденото“, то във вторник гуверньорът посочи, че „няма такова нещо като „отслабнала“ йена“.

„Поевтинявала йена дава тласък на икономическия растеж и инфлацията, затова няма промяна във възгледите на ЯЦБ, че тя е положителен [фактор]. Според мен няма такова нещо като „отслабнала“ йена, но нейното влияние е различно за всеки сектор“, каза Курода.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:00 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още